Premieră mondială: Portrete nemaivăzute ale lui Emil Cioran, expuse la Biblioteca Naţională
Expoziţia "Portretele lui Emil Cioran" a fost vernisată la Biblioteca Naţională a României, în premieră mondială, fotografiile fiind realizate de fotograful mexican Rogelio Cuellar. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări organizate de Ambasada Mexicului cu ocazia aniversării a 80 de ani de relaţii diplomatice româno-mexicane.
Expoziţia cuprinde cele 87 de imagini alb-negru surprinse într-o dimineaţă de ianuarie, care îl înfăţişează pe Emil Cioran în apartamentul său parizian, scriind, citind, discutând şi stând alături de soţia sa, Simone Boué.
"Este o oportunitate unică să vedem aceste fotografii realizate de Rogelio Cuellar. Este pentru prima oară când sunt expuse aceste fotografii", a afirmat ambasadorul mexicului Agustin Guttierez Canet.
Fotograful Rogelio Cuéllar, cunoscut pentru portretele realizate unor personalităţi din cercurile artistice şi literare ale Americii Latine, precum Gabriel García Márquez sau Mario Vargas Llosa, a povestit cum a ajuns să-l fotografieze pe Cioran, în apartamentul său din Paris.
Fotograful mexican Rogelio Cuellar
"În urmă cu doi ani, l-am cunoscut pe ambasadorul Agustín Gutiérrez Canet, în Mexic, şi atunci i-am povestit despre portretele pe care i le-am făcut lui Emil Cioran la Paris, în 1990. Am pătruns în universul lui Cioran în 1985 - 1986, prin Esther Seligson (n.r. - traducătoarea de limba spaniolă a filosofului român). Ea mi-a arătat cărţile pe care le tradusese şi aşa am început să-l citesc pe Cioran. Mi-am spus că vreau să-l cunosc, iar, după câţiva ani, Esther mi-a dat numărul de telefon al soţiei scriitorului", a declarat Rogelio Cuéllar la vernisajul expoziţiei sale.
"În iarna anului 1989, mă aflam la Paris împreună cu un prieten compatriot, căsătorit cu o franţuzoaică. I-a cerut soţiei sale să sune la casa Cioran, pentru a programa o întâlnire cu acesta. Atunci, Cioran mi-a spus: 'dacă m-aţi citit şi ştiţi cum gândesc, ştiţi că nu mă interesează să-mi faceţi fotografii. 'Totuşi', mi-a zis el, 'vă aştept în trei luni. Când preferaţi: dimineaţa sau seara?'. Eu, gândindu-mă la lumină, pentru că lucrez doar cu lumină naturală, am spus repede: 'dimineaţa'. Au trecut trei luni şi m-am întors pentru 15 zile la Paris, cu puţini bani şi, la 10 dimineaţa, mă aflam pe Rue Odeon, în faţa casei lui Cioran", a mai povestit acesta.
Iniţial, Emil Cioran l-a invitat pe Rogelio Cuellar în casă, spunându-i să nu facă fotografii, însă, după aproximativ două ore de discuţii pe diferite teme, fotograful mexican a primit acordul de a face câteva cadre.
"I-am spus singura frază pe care o știu în franceză 'Eu sunt fotograf'", a mai povestit Rogelio Cuellar.
Fotograful mexican a anunţat că unul dintre cele 87 de portrete va fi donat Facultății de Filozofie a Universității București. În plus, Ambasadei Mexicului în România îi vor fi oferite trei foi de negativ.
Un alt eveniment la care va participa fotograful mexican Rogelio Cuellar va avea loc joi, de la ora 20.30, la librăria Cărtureşti Carusel din Bucureşti, unde acesta îşi va prezenta albumul "El rostro de las letras" (Chipul literelor), o operă retrospectivă care însumează 155 de portrete ale celor mai importanţi scriitori latino-americani. La eveniment vor mai participa fotograful Matei Buţă şi directoarea editurii La Cabra, Maria Luisa Passarge, soţia artistului mexican.
Tot la Biblioteca Națională a României este găzduită și expoziția de litografii intitulată „Mexico visto por Europa” (Mexicul văzut de Europa)’, din colecţia privată de gravură veche a ambasadorului Agustín Gutierrez Canet.
"Cultura este cea care apropie cel mai bine două popoare", a declarat ambasadorul Mexicului la Bucureşti, Agustín Gutiérrez Canet, în deschiderea evenimentului de marţi seară.
Evenimentul de inaugurare a expoziţiilor s-a încheiat cu un recital susţinut de soprana mexicană rezidentă în România Patricia Santos şi pianistul român Lucian Duşa, care a inclus cântece româneşti şi mexicane.
În seria de evenimente dedicate celor opt decenii de relaţii diplomatice mexicano-române se înscriu şi două conferinţe susţinute de scriitorul Francisco Prieto, care va expune diferitele reacţii ale intelectualilor mexicani la ideile lui Emil Cioran şi Mircea Eliade. Aceste întâlniri vor avea loc joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas Cişmigiu, unde criticul literar Dan C. Mihăilescu va fi moderator, şi vineri, de la aceeaşi oră, la Seneca Anticafe, cu participarea profesorului Romulus Brâncoveanu, decanul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, şi a filosofului Viorel Cernica.