UPDATE Exportul de gaze naturale în Republica Moldova începe în septembrie. Gazoductul are probleme
Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat la sfărşitul lunii august iar primele cantităţi de gaze vor pleca din România în Republica Moldova la începutul lui septembrie, anunţă Departamentul pentru Energie.
UPDATE. La sediul Departamentului pentru Energie, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iaşi – Ungheni de către reprezentanţii Transgaz (România) şi ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), se arată într-un comunicat de presă. “România finalizează, practic, astăzi, un proiect important de infrastructură energetică realizat într-un timp record şi cu o cheltuială sub cea din bugetul planificat iniţial (circa 26 milioane de euro). Le mulţumesc tuturor celor implicaţi (ANRM, Transgaz, constructori, Comisia Europeană) în finalizarea lucrărilor la acest important proiect de interconectare care va fi inaugurat oficial la sfârşitul lunii august”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Export gaze-naturale. Vineri, 15 august, România va începe exportul de gaze în Republica Moldova prin noua conductă Iaşi-Ungheni, fapt confirmat de ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, pe pagina sa de Facebook, dar şi de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ . Energy Report atrage însă atenţia că există o problemă. Cu puţin timp înainte de începerea exportului, gazoductul, pentru care s-a şi tăiat panglica, a cedat la efectuarea unor teste cu aer comprimat, şi nu cu gaz din fericire.
La finele lunii iulie, s-a produs o explozie la gazoduct, în apropierea localităţii basarabene Zagarancea, care nu a provocat însă nicio victimă. Incidentul a fost declanşat în moementul testării ţevilor, după ce a fost sporită tensiune. Martorii au spus că au văzut o flacără.
Citeşte şi: Moldova tot mai aproape de Europa. Gazoductul Iași – Ungheni intră în funcțiune în această lună
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost construit în parteneriat româno-moldovean iar costurile totale s-au ridicat la 26,5 milioane de euro. O parte din aceşti bani, adică 7 milioane de euro, au venit de la Uniunea Europeană, prin Programul Opreţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Pentru România, momentul reprezintă o premieră pentru că până în prezent nu a exportat gaze din cauza lipsei de infrastructură. Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost construit pentru a slăbi dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc.
Niculae Havrileţ a declarat că România va exporta 12 milioane de metri cubi pe an (care înseamnă 0,1% din producţia anuală), la un preţ de piaţă, probabil 80 de lei/MWh.