David Cameron, întâlnire cu Klaus Iohannis. Despre ce au discutat
Premierul britanic a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu prim-ministrul român Dacian Cioloș. Totodată, David Cameron s-a întâlnit şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Între cele două întâlniri, oficialul britanic a mers la clubul Colectiv, unde a depus o coroană de flori.
UPDATE 18.50 "Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migrație și în reforma UE", a spus Cameron.
El a subliniat că Marea Britanie și România au relații bilaterale importante, arătând că cele două țări sunt partenere în UE, în NATO și "buni parteneri de afaceri". Cameron a indicat că schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro.
"Suntem, de asemenea, parteneri energetici și sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa", a punctat el.
David Cameron a salutat faptul că România deja investește 2% din PIB pentru Apărare până în 2017, amintind că forțele celor două state se instruiesc împreună.
"România își consolidează flota navală și există și o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie", a susținut el.
În ceea ce privește migrația din Orientul Mijlociu și din Africa, David Cameron a precizat că discuțiile au vizat modul în care pot fi abordate cauzele.
"Trebuie să spargem legătura între traficanții de persoane. Marea Britanie își joacă rolul său în acest domeniu, donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană și oferim asistență practică țărilor europene din prima linie cu vameși din Marea Britanie care ajută la monitorizarea și înregistrarea migranților", a spus premierul britanic.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că situația generată de fluxurile migratorii va continua să fie o preocupare majoră mult timp și a reamintit poziția țării noastre în acest caz.
"Am reiterat poziția României conform căreia obiectivul prioritar al acțiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migrației. Dialogul cu țările de origine și de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse în aplicare cât mai repede cu putință. În acest context am discutat și despre situația din Siria", a precizat Iohannis.
Totodată, Iohannis a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, la sfârşitul întâlnirii.
"M-am întâlnit în această după-amiază cu premierul Marii Britanii, David Cameron. Am discutat, printre altele, şi despre comunitatea românească din Marea Britanie. Cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt foarte bine integraţi şi contribuie, prin taxele şi impozitele pe care le plătesc, la economia Marii Britanii. Acest lucru i l-am subliniat și prim-ministrului Cameron, căruia i-am mulţumit, totodată, pentru sprijinul pe care ţara sa ni l-a oferit în gestionarea urmărilor tragediei din Clubul Colectiv, prin preluarea de răniţi în spitale din Regatul Unit. A fost un gest de solidaritate pentru care suntem recunoscători", este mesajul liderului de la Cotroceni.
UPDATE 17.55 Premierul britanic David Cameron a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie și România pot să-și consolideze cooperarea în domeniile apărării, migrației și reformei Uniunii Europene, informează Agerpres.
UPDATE 17.39 Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, după întâlnirea cu premierul britanic David Cameron, că s-a discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere, șeful statului considerând că dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.
"Marea Britanie este unul dintre partenerii noștri importanți de care ne leagă un parteneriat strategic. În discuțiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat pe diverse paliere. Considerăm că dimensiunea militară și de securitate a cooperării dintre România și Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex și marcat de confruntări. Este în interesul celor două țări consolidarea acestei colaborări la toate nivelurile", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că unul dintre domeniile care reflectă nivelul de cooperare este cel al politicii de securitate și parteneriatul în cadrul NATO.
"În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO, unde în ultima perioadă am asistat la modificări strategice semnificative", a subliniat Iohannis.
Șeful statului a indicat că a discutat cu premierul britanic și despre modalități de intensificare a cooperării economice dintre România și Marea Britanie.
"Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive", a mai afirmat el.
UPDATE 16.30 David Cameron a ajuns la Palatul Cotroceni pentru întâlnirea cu Klaus Iohannis.
UPDATE 16.16 Premierul britanic a ajuns la Clubul Colectiv pentru un moment de reculegere în memoria victimelor care au murit în tragedia din 30 octombrie. David Cameron a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare.
Oficialul britanic a fost însoțit de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, și de ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell. După ce a depus coroana de flori, David Cameron s-a recules câteva momente în fața clubului și a privit fotografiile celor dispăruți în incendiu.
UPDATE 15:40 Oficialul britanic, care efectuează o vizită oficială în România, a discutat circa o jumătate de oră cu omologul său român.
David Cameron va fi primit de la ora 16.45 şi la Palatul Cotroceni, de către Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Premierul Cioloş a precizat, marţi, la Parlament, că unul dintre subiectele care vor fi discutate la Consiliul European este legat de referendumul pe care Marea Britanie îl pregăteşte, cu privire la rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene, arătând că va aborda acestă temă la întrevederea cu premierul David Cameron, la Palatul Victoria.
"Relaţia dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, după cum ştiţi, Marea Bitanie pregăteşte un referendum legat de rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene şi din această perspectivă sunt câteva propuneri pe care Regatul Unit le va face de reformare sau de adaptare a modului de funcţionare al Uniunii Europene şi în acest context dar şi în contextul relaţiilor bilaterale, chiar mâine o să am o întâlnire cu premierul David Cameron care vizitează şi România înaintea acestui Consiliu", a arătat Cioloş.
De altfel, vizita oficială a premierului britanic are loc cu puţin timp înaintea Consiliului European de iarnă care are loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie, şi în care se va discuta despre problema migranţilor. Săptămâna trecută, premierul britanic a făcut o vizită şi în Bulgaria.
Premierul britanic David Cameron a vizitat săptămâna trecută Bulgaria.