Premierul Dacian Cioloș, chemat să dea explicații în Parlament cu privire la numirea noilor prefecți
ALDE a solicitat, luni, Biroului permanent al Camerei Deputaților chemarea în Parlament a premierului Dacian Cioloș pentru a da explicații cu privire la criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecți, a anunțat copreședintele formațiunii Daniel Constantin.
"Schimbările au fost anunțate de premier în urmă cu mai mult timp și care au anumite criterii pe care le-a avut la bază premierul și nu vreau să le comentez. Însă, vreau să fim cu toții foarte atenți la criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecți. Eu am văzut în nenumărate rânduri abordările pe care le-a avut premierul Cioloș, dar mai ales purtătorul de cuvânt al Guvernului, care ne-au informat la unison că vor avea la bază criterii care țin de neimplicarea politică, de lipsa unei apartenențe la un partid politic, lucruri care ne dau și nouă partidelor care vom concura în alegerile locale și parlamentare garanția faptului că nu vor fi avantajate anumite partide în cadrul acestor cicluri electorale. Din păcate, am văzut că majoritatea celor care au fost numiți săptămâna trecută fie sunt membri suspendați ai PDL, PNL, fie sunt oameni care au făcut parte din partide. Chiar și candidați, chiar doamna Gorghiu a spus de mai multe ori că anumiți oameni care, iată, au devenit prefecți, deci înalți funcționari publici, ar putea fi candidați foarte buni pentru PNL în diverse locuri și a dat exemplul de la Bârlad", a declarat Daniel Constantin într-o conferință de presă la sediul ALDE.
El consideră că, în aceste condiții, premierul trebuie să explice de ce un Guvern tehnocrat a făcut "numiri cu puternic substrat politic".
"În realitate, cred că în Parlament avem o misiune foarte simplă. Să dăm la o parte demagogia care s-a așezat în jurul acestui guvern că ar fi un guvern de tehnocrați. De fapt, este un guvern care este numit politic, acționează politic și care numește în fiecare zi oameni care fac parte din partidul politic PDL sau PNL. În egală măsură, cred că această discuție din Parlament ar putea fi un punct de plecare în ceea ce înseamnă schimbarea legilor, și anume schimbarea statutului prefecților. Este o legislație pe care o avem, dacă nu mă înșel, din 2006, prin care am dus această instituție a prefecților în zona înalților funcționari publici. Dacă ar fi fost un Guvern politic astăzi, nu aș fi avut nimic împotrivă să discutăm să avem numiri politice la instituția prefectului, să schimbăm legislația, evident ca să permită acest lucru. Atât timp cât avem un guvern de tehnocrați, chiar și cu legislație schimbată cred că e un lucru anormal ce s-a întâmplat săptămâna trecută și, din păcate, auzim că se va întâmpla și în această săptămână", a mai declarat Daniel Constantin.