Premierul Ponta prezinta marţi dimineaţa proiectul legii bugetului în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului

| 03 dec, 2013

Premierul Victor Ponta va prezenta, marţi, proiectul legii bugetului pe anul 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Bugetul pe anul viitor a fost construit de Guvern pe baza a ceea ce s-a reuşit în 2013, ca şi creştere economică, dar şi pe ce se poate previziona pentru 2014, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

''Cele mai importante prevederi ale bugetului se referă la faptul că peste 5 milioane de pensionari (...) vor avea o creştere de 3,76%, poate că nu sună impresionant, dar să nu uităm că au fost doi ani, 2010-2011, în care li s-a tăiat din pensii. Nu doar că am dat înapoi ceea ce li s-a tăiat, dar şi reuşim în fiecare an să adăugăm ceva important. De asemenea avem în bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge către profesori, către diverşi funcţionari publici, care au câştigat procesele cu Guvernul României pentru tăierile din 2010, în special însă spre profesori vor merge aceşti bani'', a spus Ponta, la RTV.

El a precizat că în buget sunt prevăzuţi bani şi pentru creşterea veniturilor medicilor rezidenţi.

''Avem banii prevăzuţi pentru creşterea semnificativă a veniturilor rezidenţilor (...). De asemenea toţi profesorii debutanţi (...) vor avea şi ei o creştere importantă. Se creşte salariul minim, de la 800-850, după aceea 900 de lei, de la 1 iulie, avem banii puşi pentru proiectele importante Comarnic-Braşov, Autostrada Transilvania'', a arătat premierul. 

Premierul a adăugat că nicio taxă nu a fost modificată.

'Nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificaţie şi încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o preşedintele se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenţi pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii preţului barilului, efectul pentru cei care se duc să pună benzină va fi aproape de zero. Există o analiză pe plan mondial, legată de situaţia din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scădere a preţului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetăţeanul care are maşină să fie aproape de zero', a mai spus prim-ministrul. 


***

Dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii asigurărilor sociale vor începe la ora 9,30, a anunţat luni Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

'Dezbaterea începe mâine dimineaţă (n.r. marţi) la ora 9,30 cu prezentarea bugetului de stat şi a principalilor indicatori din bugetul de stat de către primul ministru. Dezbateri generale 98 minute, după care intrăm pe amendamente care din suma noastră, 10 secunde pentru fiecare deputat şi senator, înseamnă aproape 20 de ore de dezbatere cu o pauză mâine între 12,00-13,30 la solicitarea grupurilor PSD, PNL şi PC pentru o întâlnire cu primul ministru şi cu membrii Guvernului a grupurilor reunite USL', a spus Zgonea.

Din cele 98 de minute, membrii PSD au alocate 40 minute, PNL - 25 minute, PDL - 12, PP-DD - 7, UDMR - 4 minute, minorităţi naţionale 3 minute, membrii PC - 5 minute şi parlamentarii neafiliaţi au 2 minute. 

Guvernului i se rezervă 50 de minute, pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor. 


*** 

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat vineri proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2014, cu amendamente care vizează redistribuiri de sume, dar şi majorări de bugete, sumele suplimentare fiind luate din bugetul de acţiuni generale, gestionat de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Amendamentele aprobate, care a vizează sume suplimentare pentru bugetele unor ordonatori principali de credite, totalizează 59,6 milioane lei, iar bugetul de acţiuni generale al MFP a fost diminuat cu suma echivalentă, a precizat pentru AGERPRES secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.

Tot vineri Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi, pentru 2014, de 51,887 miliarde de lei şi acoperă indexarea punctului de pensie cu 3,75%, la 790,7 lei, precum şi acordarea unui indice de corecţie de 1,07.

Bugetul asigurărilor de şomaj este de 1,806 miliarde de lei. Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale cuprinde venituri în sumă de 311,3 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 112,4 milioane lei, cu un excedent de 198,9 milioane lei. 

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, instituit prin Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, are venituri în sumă de 265,9 milioane lei, iar cheltuielile sunt în sumă de 43,6 milioane lei, cu un excedent de 222,3 milioane de lei. 

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.


***

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la benzină şi dacă USL va menţine alocările în cazul programelor care pot fi finanţate cu fonduri europene. Totodată preşedintele a spus că există posibilitatea de a ataca bugetul la Curtea Constituţională în cazul în care va găsi în el, ''în forma finală, motive'.

Traian Băsescu a calificat acciza suplimentară pe combustibil drept 'un bir inutil şi toxic pentru populaţie'.

Victor Ponta a criticat atitudinea preşedintelui Băsescu. 

'Dacă omul care ne-a crescut TVA-ul peste noapte, care ne-a tăiat pensiile şi salariile, care îşi cumpără cu un milion de euro nişte terenuri, vine deodată şi plânge pe umerii românilor, mi se pare o ipocrizie uriaşă.', a spus Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că nici motivul referitor la fondurile Ministerului Dezvoltării - nu este justificat.

'Pe anii 2010 şi 2011 bugetul Ministerului Dezvoltării a fost mult mai mare decât bugetul pe 2014. N-am auzit ca preşedintele să fi trimis înapoi bugetul să spună: nu, doamna Udrea are prea mulţi bani pentru primari. Acum dacă nu mai e doamna Udrea spune: nu, nu mai daţi bani pentru primari'', a mai spus premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ