Premierul Republicii Moldova cere Bruxelles-ului să nu condiționeze ajutorul de 100 de milioane de euro
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a îndemnat marți Bruxellesul să nu condiționeze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de nemodificarea sistemului electoral, întrucât această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind destinată strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI, potrivit Radio Chișinău, care citează un comunicat oficial.
Anterior, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au difuzat o declarație comună în care menționează că "respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit și a statului de drept, precum și garanțiile pentru drepturile omului reprezintă o condiție prealabilă pentru a primi asistență" financiară, nota într-un comentariu recent Deutsche Welle.
Pavel Filip a început marți o vizită de două zile la Bruxelles, în prima zi a vizitei purtând discuții cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care a abordat subiecte precum stadiul actual de implementare a reformelor, asistența financiară din partea UE și proiectul de lege privind sistemul electoral mixt.
Cu această ocazie, șeful executivului de la Chișinău a salutat faptul că acordarea asistenței a fost aprobată marți în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European, exprimându-și încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens și în plenul legislativului european.
Referitor la recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, premierul moldovean a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare.
La rândul său, Donald Tusk a salutat angajamentul constant al Chișinăului față de proiectul european și a încurajat acțiunile întreprinse de guvern în scopul garantării ireversibilității acestuia, se mai arată în comunicat.
Premierul Pavel Filip are programată miercuri o întrevedere și cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, potrivit textului.
Sistemul electoral mixt sau uninominal, promovat Partidul Democrat — la putere — și de socialiștii apropiați președintelui prorus Igor Dodon, este respins de partidele de opoziție proeuropene și a suscitat un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția.