Premierul Victor Ponta a făcut lobby pentru investiţiile germane în România
Şeful Guvernului a făcut lobby pentru România în faţa investitorilor din Germania şi Slovacia. Victor Ponta a anunţat o investiţie importantă a unei firme germane până în toamnă.
În prima parte a vizitei din Germania, premierul a subliniat că România şi-a recâştigat stabilitatea şi că vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. "Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania", a punctat Victor Ponta, conform Agerpres.
Cancelarul german Angela Merkel i-a spus premierului român că pentru economia ţării sale este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă.
Investitorilor germani Ponta le-a transmis că şi-a propus să fie cel mai "pro-business" social-democrat din Europa şi a subliniat importanţa investiţiilor şi a proiectelor bazate pe parteneriatul public-privat pentru dezvoltarea infrastructurii din România.
Punctele pozitive evidenţiate de premier
La o conferinţă organizată la sediul Deutsche Bank din Berlin, premierul a vorbit de aspectele pozitive din ţara noastră - creşterea economică de 2,2% în primul trimestru, deficitul bugetar şi şomajul reduse, stabilitate politică, forţa de muncă specializată -, dar s-a referit şi la carenţele din infrastructură, la rata mică de absorbţie a fondurilor europene.
"Proiectele bazate pe parteneriatul public-privat, absorbţia fondurilor europene şi finanţarea proiectelor de infrastructură vor fi priorităţile cele mai importante. Sunt pe deplin conştient că fără o infrastructură acceptabilă toate investiţiile vor fi blocate în cele din urmă", a subliniat Ponta.
El a dat asigurări că Executivul va menţine cota unică de 16% pe parcursul întregului mandat, aspect apreciat de preşedintele Comitetului pentru relaţii economice ale mediului de afaceri german pentru Europa de Est, Eckhard Cordes. Acesta a arătat că investitorii nu agreează modificările frecvente aduse sistemului fiscal şi că au nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Cordes a mai recomandat intensificarea eforturilor pentru combaterea corupţiei şi a birocraţiei, precum şi sporirea transparenţei.
Aşteptările investitorilor germani
Tinerii calificaţi, stat de drept, cadru legislativ predictibil şi eliminarea corupţiei sunt principalele condiţii pe care trebuie să le asigure Guvernul român pentru a încuraja investiţiile germane, a spus şi prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Stuttgart, împreună cu Victor Ponta.
Oficialul român a mers şi la sediul companiei Daimler, unde s-a întâlnit cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul a vizitat fabrica şi a avut o scurtă discuţie cu muncitorii români de la Cugir, aflaţi la cursuri de perfecţionare. Ei urmează să revină în ţară odată cu inaugurarea fabricii de la Sebeş. Daimler va relocaliza 50% din capacitatea fabricii de cutii de viteză din Stuttgart în România.
Daimler AG va investi peste 300 de milioane de euro în filiala sa din România, Star Transmission. Constructorul auto german a anunţat în aprilie că intenţionează să construiască o uzină în România unde să producă cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.
Premierul Victor Ponta a anunţat că, până în toamnă, va mai exista o firmă germană importantă care va investi în România, dar a refuzat să ofere detalii.
Forum de afaceri comun cu Slovacia
În a doua parte a zilei de marţi premierul a efectuat o vizită oficială la Bratislava. El a pledat, împreună cu omologul său slovac, Robert Fico, pentru intensificarea relaţiilor economice, convenind organizarea unui forum de afaceri, la care să fie invitaţi investitorii interesaţi în special din domeniile agriculturii, energiei şi industriei.
"Tocmai în acest scop am decis să delegăm miniştrii Economiei să organizeze un forum de afaceri la care să participe toată lumea interesată", a spus Fico.
Victor Ponta a subliniat că cele două ţări îşi pot îmbunătăţi relaţiile economice şi creşte schimburile comerciale. El a punctat că toate propunerile de colaborare economică sunt binevenite, exprimând "dorinţa clară" din partea Guvernului României de a sprijini investitorii.