Presa internaţională – mesaje pozitive despre perspectivele economice ale României
Reformele şi politicile economice asumate de către Guvernul Ponta încep să fie observate şi în exterior.
Tot mai multe publicaţii din străinătate remarcă revirimentul României şi punctează măsurile care au transformat-o dintr-o ţară aflată sub povara măsurilor de austeritate într-un stat cu rezultate excelente din punct de vedere economic.
Publicaţia franceză „Les Echos” a publicat recent un articol în care sunt consemnate progresele economice înregistrate de ţara noastră. “Banca Centrală a României (BNR) a anunţat luni decizia de a reduce rata dobânzii cu 0,5 puncte, la 4,5%, pe fondul încetinirii inflaţiei. BNR a redus deja rata dobânzii cu 0,25% în luna iulie, după ce a rămas neschimbată, la 5,25%, începând cu luna martie 2012. «Banca Naţională consideră că sunt îndeplinite condiţiile pentru a continua politica monetară prudentă, pentru a permite o consolidare a dezinflaţiei», a subliniat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui, «există condiţii favorabile unei reluări a creditării sectorului privat, consolidării încrederii pieţelor şi unei creşteri echilibrate şi durabile»".
Aceeaşi publicaţie reia cifrele pozitive privind creşterea economică a României şi subliniază perspectivele favorabile pentru următoarea perioadă. „Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat recent că a revizuit în plus prognoza de creştere economică pentru 2013, de la 1,6% la 2%. FMI şi UE au încheiat săptămâna trecută negocierile privind un nou acord cu caracter preventiv cu Bucureştiul, pentru o linie de credit de 4 miliarde de euro. «Perspectiva încheierii unui nou acord cu instituţiile financiare internaţionale este de natură să consolideze stabilitatea macroeconomică şi să stimuleze reformele structurale, consolidând astfel rezistenţa economiei româneşti la şocurile externe», a spus Isărescu.”
Recenta decizie a BNR de a reduce dobânda de politică monetară a fost comentată şi de analiştii de la „Capital Economics”. Potrivit acestora, decizia BNR "reflectă convingerea sa că inflaţia va încetini până la sfârşitul anului". "În contextul unei scăderi a cererii, estimăm că reduceri suplimentare ale ratei dobânzii sunt probabile", au spus ei, estimând că rata va scădea la 4% până la sfârşitul anului 2013. „Banca Centrală a menţinut rata neschimbată 15 luni, în timp ce România a traversat o gravă criză politică în 2012, punând sub semnul întrebării respectarea disciplinei bugetare de către guvernul de centru-stânga”, au subliniat analiştii de la „Capital Economics.”
Semnalele pozitive din presa internaţională cu privire la dinamica economică din România sunt probe elocvente ale atenţiei de care se bucură ţara noastră. Desigur, aceste analize nu sunt întâmplătoare, ci vin pe fondul performanţelor înregistrate de ţara noastră. Fiindcă România este unul dintre puţinele state membre UE care raportează creştere economică, rata a şomajului mult sub media europeană (şi locuri de muncă generate de investiţiile recente) sau a patra cea mai mică datorie guvernamentală din zona UE. Sunt date care compun reţeta succesului românesc şi care au atras în mod natural atenţia mass-mediei europene şi internaţionale.
Ştirile orei
Eu nu sunt carcotas,apreciez munca si rezultatele,acolo unde sunt.
De ce nu esti onest si nu vorbesti si despre ce se mai scria in FT..
De exemplu:"reechilibrarea economica din ultimii ani"
Daca ti-a scapat,uite aici,continuarea din articol:
Rata insolvabilităţii în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii este printre cele mai ridicate din Europa Centrală. Sectorul bancar a raportat o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) negativă din 2010 în 2012, iar rata creditelor neperformante a ajuns la 19% din totalul împrumuturilor.
Drept răspuns la cererea internă scăzută, Guvernul a redus TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie. Veniturile pierdute în urma acestei măsuri vor fi probabil recuperate din majorarea accizelor la alcool şi bunuri de lux.
Astfel de măsuri ar trebui să fie de ajutor, dar ce se poate spune despre ambiţiosul program de privatizare cerut de FMI în precedentul acord? Foarte puţine lucruri s-au întâmplat de la vânzarea unei participaţii de 15% în Transgaz anul acesta.
Şovăiala în accelerarea privatizărilor este de înţeles: orice restructurare a marilor companii de stat va duce la o pierdere semnificativă de locuri de muncă. Deja populaţia este sătulă de măsurile de austeritate iar concedierile masive ar putea provoca proteste pe scară largă.
În următoarele 6-12 luni, Guvernul trebuie să-şi arate angajamentul spre reforme structurale ambiţioase şi consistente. FMI va face probabil presiuni pe acest subiect şi este o veste bună încheierea unui nou acord cu FMI.
Ca rezultat, analiştii sunt optimişti cu privire la piaţa bursieră din România. Acordul cu FMI şi CE ar trebui să inducă încredere investitorilor şi să susţină restructurarea companiilor, vânzarea de active şi ofertele publice iniţiale.
Desigur, România s-ar putea împiedica. Reechilib
zic ca Pepino si colegii lui de acolo(inclusiv Schwartz)erau ziaristi buni si anul trecut si sunt si anul acesta...
nu depind de guverne,sunt ziaristi pur si simplu...
exprima opiniile lor,scriu...nu dau flegme,altfel USL-ul ar fi aratat ca un antrenor oaspete,pe Giulesti ,anul trecut..
n-am putut interveni,fiind seful prezent...
dar eram foarte atent,ascultam radio national...
cica ar fi probleme cu ultimii angajati,cei cu pile...
despre subiectul propus de "pestele sanitar"al "Obiectivului":
am citit ziarele,se amana regionalizarea,referendumul pe constitutie,privatizarea Cfr-ului,planificate in toamna aceasta...
apar noi taxe(la chirii,drepturi autor)se suspenda garantiile la parteneriatele public-privat,se taie stimulentele la Anaf,nu mai continui...
Per ansamblu,eu zic ca e bine,posibil sa fie si mai bine.
Intotdeauna cetatenii romani ca si cei europeni, au fost foarte atenti la macrostabilitate economica in dauna unor interese meschine temporare...mercantile
S-a vazut din 4 in 4 ani la vot...
Nu cred ca fi altfel nici in 2016..