Preşedintele BVB: Managerii companiilor de stat ar fi mai motivaţi dacă ar primi acţiuni pentru performanţă
Managementul companiilor de stat ar trebui să primească o parte din bonusuri în acţiuni, ceea ce i-ar determina şi mai mult să crească eficienţa şi profitabilitatea acelei companii, este de părere preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.
"Statul ar trebui să modifice acea lege din 1997, prin care să permită managementului să primescă o parte din partea variabila în acţiuni, chiar şi angajaţii. Dacă va face asta, va motiva managementul să genereze o profitabilitate atât de mare încât preţul acţiunii să crească şi astfel şi valoarea pachetului pe care îl deţine. Şi aşa nu trebuie să mai ai nicio ţintă de performanţă, fiindcaă managementul va trage în direcţia eficientizării companiei, creşterii preţului acţiunii. Managementul trebuie foarte bine stimulat", a declarat Anghel la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
El a dat exemplu compania de utilităţi cehă CE, unde 1% din acţiuni sunt pentru management, pachet care valoarează 160 milioane euro. "CEZ are de 10 ani acelaşi management şi de la listarea la bursă este de 10 ori mai valoroasă", a arătat Anghel.
Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă. Astfel, remuneraţia membrilor executivi ai CA este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară care nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS, şi dintr-o componentă variabilă revizuită în funcţie de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contractul de mandat.
Remuneraţia directorilor nu poate depăşi nivelul stabilit pentru membrii executivi ai CA şi este unica formă de remuneraţie pentru directorii care îndeplinesc şi calitatea de administratori.
Această măsură a fost urmare a informaţiilor că directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.