Preşedintele CFA România: "Economia începe să îşi revină"
Datele macroeconomice din prima jumătate a anului, deşi arată sumbru, puteau fi mai rele din cauza efectelor provocate de criza sanitară, iar economia dă semne că îşi revine, consideră Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România. Totuşi, extrem de importantă va fi evoluţia şi gestionarea situaţiei medicale pentru o recuperare sănătoasă a economiei.
"Economia a început să-şi revină, dar este esenţial să oprim criza medicală, să respectăm măsurile de combatere a răspândirii virusului, astfel încât să se reia şi consumul fizic, nu doar în online. Accentuarea crizei medicale aduce după sine şi creşterea cheltuielilor publice", a declarat Adrian Codirlaşu pentru Ziarul Financiar.
Executivul a anunţat la finalul săptămânii trecute o a doua rectificare bugetară din acest an, ceea ce a ridicat porognoza pentru deficitul bugetar din acest an la 8,6% din PIB, de la 6,7%.
În acest context, oficialul CFA România subliniază faptul că este important ca deficitul să nu fie depăşească nivelul de 10% în acest an.
"Este esenţial să rămânem cu un deficit rezonabil, să nu mergem prea în sus, pentru că pot apărea probleme de finanţare sau de credibililtate. În noile condiţii, rezonabil ar însemna să nu depăşim 10% din PIB. În 2021 va trebui să luăm măsuri de reducere a deficitului. Banca naţională, spre deosebire de guvern, are încă spaţiu de manevră. Am văzut scăderea ratei de dobândă de politică monetară cu 25 de puncte de bază, pentru a da lichiditate şi a încuraja relansarea economică, având în vedere în aceeaşi vreme că inflaţia este 2,8% în iulie", a explicat Adrian Codirlaşu.