Update. Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, poate să conteste în zece zile ordinul de revocare
Prefectul de Argeş, Constantin Soare, a semnat, luni, ordinul privind încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, după ce acesta a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care constatase că se află în conflict de interese.
Update. "Am emis ordinul (...) prin care am constatat încetarea, înainte de termen, a mandatului de preşedinte al CJ Argeş deţinut de domnul Constantin Nicolescu. (...) Ordinul a fost comunicat domnului preşedinte Constantin Nicolescu, putând fi atacat, ca orice act administrativ, la instanţa de contencios, în termen de zece zile de la comunicare", a declarat prefectul Constantin Soare.
El a precizat că emiterea ordinului s-a întemeiat pe raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), rămas definitiv prin sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din 11 februarie 2014, în care care s-a constatat că preşedintele Nicolescu s-a aflat în conflict de interese, întrucât a încheiat, în numele instituţiei, mai multe contracte cu societăţi comerciale la care era acţionar.
'Emiterea ordinului a avut la bază şi adresa ANI prin care ni s-a comunicat un punct de vedere, în sensul emiterii acestui ordin. Acest ordin a fost întemeiat pe prevederile articolului 25 din Legea 176/2010, legea ANI, care prevede foarte clar că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie. Aceste prevederi legale (...) trebuie interpretate prin coroborare cu prevederile legii administraţiei publice locale şi legii privind statutul aleşilor locali. Astfel, chiar dacă conflictul de interese nu este expres prevăzut în lege, am considerat că în acest caz este firească asimilarea celor două instituţii juridice, respectiv starea de incompatibilitate cu cea de conflict de interese. Între cele două situaţii nu există diferenţe în legea ANI, iar din punct de vedere sancţionator, ele sunt la fel de grave', a explicat prefectul.
În opinia sa, emiterea ordinului privind încetarea mandatului înainte de termen era obligatorie, având în vedere faptul că hotărârea judecătorească prin care a rămas definitiv raportul ANI, trebuie pusă în aplicare, ea având forţă de lege, fiind executorie şi având caracter obligatoriu.
Cristian Soare a mai spus că ordinul îşi produce efectul imediat după comunicare. În aceste condiţii, în prima şedinţă a CJ Argeş va fi desemnat un vicepreşedinte care să preia atribuţiile preşedintelui, urmând a fi informat şi Guvernul cu privire la încetarea de mandat, pentru a se stabili data alegerilor anticipate.
Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat, luni dimineaţă că a semnat ordinul privind încetarea înainte de expirarea duratei normale a mandatuluiu preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, conform Mediafax.
Soare a precizat că a transmis acest ordin către Consiliul Judeţean Argeş şi a înştiinţat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la această decizie.
Prefectura Argeş a primit, săptămâna trecută, comunicarea oficială din partea Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la rămânerea definitivă a Raportului de evaluare prin care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. În urma primirii acestui document, Prefectura a început procedurile pentru constatarea încetării mandatului lui Nicolescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce instanţa supremă a admis irevocabil, în 11 februarie, recursul faţă de anularea raportului prin care s-a constatat un conflict de interese în cazul acestuia.
Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.
În cazul lui Nicolescu, ANI a stabilit existenţa conflictului de interese prin semnarea sau aprobarea de către acesta, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei, cu TVA inclus şi un contract adiţional de prelungire a perioadei) încheiate de către CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului cu SC Autopro Mond SA, respectiv, SC Mac Auto SA (societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar, în procent de 92,194% şi, respectiv, 63,08%).
De asemenea, ANI arăta că societăţile Autopro Mond şi Mac Auto, precum şi SC Dinik Mar Arg SRL (la care Viorica Nicolescu este acţionar majoritar) au încheiat 12 contracte (nouă contracte în sumă de 303.262,12 lei, TVA inclus, un contract conform comenzilor, două contracte - oră de manoperă) cu instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.
În perioada 2006 - 2010, SC Autopro Mond SA a prestat servicii către instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş, pe bază de comenzi, în sumă de 124.327,49 lei, preciza ANI.
Suma totală a celor nouă contracte încheiate sub semnătura Constantin Nicolescu, a celor cinci contracte încheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte încheiate de către societăţi la care acesta sau soţia lui sunt acţionari majoritari, precum şi a prestărilor de servicii efectuate instituţiilor şi serviciilor publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş, de către societăţile la care preşedintele CJ Argeş sau soţia acestuia sunt acţionari majoritari este de 1.567.305,45 lei, mai nota ANI.
Conform legii, preşedinţilor de consilii judeţene li se interzice să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv. Hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ.
Pe de altă parte, în noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Nicolescu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unităţi şcolare, cu acte false, decizia nefiind însă definitivă.
În acest caz, în 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua următoare, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Imediat după anunţarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a făcut rău la Tribunalul Argeş. Nicolescu a fost transportat atunci cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, după care a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis.
În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti în 18 februarie.
Constantin Nicolescu este lider al PSD Argeş şi se află la treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean.