Preşedintele CSM sesizează CCR: "conflict între puteri" la numirea judecătorului CEDO

| 17 apr, 2013

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a decis să sesizeze Curtea Constituţională a României, deoarece consideră că CSM ar trebui să aibă iar un rol important în propunerea candidaţilor la postul de judecător CEDO.

Principala nemulţumire a membrilor CSM este că, faţă de reglementările anterioare, propunerea candidaţilor pentru funcţia de judecător CEDO nu o mai face plenul Consiliului, ci o comisie constituită la nivelul Guvernului, în cadrul căreia CSM are un singur reprezentant.

Oana Hăineală susţine că, prin schimbarea de către Guvern a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, s-a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. Hăineală consideră că a fost ignorată atribuţia fundamentală a CSM, de "garant al independenţei justiţiei".

Conform Ordonanţei, comisia formată la nivelul Guvernului este compusă din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO, directorul Direcţiei afaceri europene şi drepturile omului din MJ, un membru CSM desemnat de plenul acestuia, un judecător la ÎCCJ desemnat de Colegiul de conducere al acesteia, Avocatul Poporului, şi două cadre didactice universitare de la facultăţile de drept.

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că îi va solicita Avocatului Poporului să sesizeze CCR, care va trebui să ofere un răspuns în chestiunea desemnării judecătorului român la CEDO, în contextul în care CSM s-a arătat nemulţumit că Executivul i-a restrâns atribuţiile în acest domeniu.

"Am decis să-l rog pe Avocatul Poporului să sesizeze CCR să ne dea un răspuns - cine numeşte la CEDO, ca în toate ţările europene, o comisie guvernamentală sau doar CSM, ca în România.

Cum spune Curtea Constituţională aşa facem şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei, şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important e să avem un regim necontestat', a afirmat Victor Ponta.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie, iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie.

În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanţă de urgenţă care prevede înfiinţarea unei comisii pentru selectarea candidaţilor, restrângând astfel atribuţiile CSM în acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat, săptămâna trecută, emiterea ordonanţei de urgenţă privind desemnarea reprezentantului României la CEDO prin termenul foarte scurt până la care Bucureştiul trebuie să trimită lista cu noi candidaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ