Preşedintele PE: Combaterea şomajului în rândul tinerilor, un 'test de credibilitate' pentru UE
Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a făcut joi apel la liderii europeni 'să acţioneze acum' pentru a combate flagelul şomajului în rândul tinerilor, apreciind că cele 6 miliarde de euro alocaţi pentru stimularea ocupării tinerilor nu reprezintă 'decât o picătură de apă într-un ocean'.
'Lupta pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor este un test pentru credibilitatea noastră', a spus Schulz în cadrul unei conferinţe de presă.
Noua iniţiativă pentru angajarea tinerilor care urmează să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern în cadrul Consiliului European nu poate fi considerată decât 'un început', a afirmat social-democratul german.
'Cele 6 miliarde de euro, o ştim cu toţii, nu sunt decât o picătură de apă într-un ocean', a spus Schulz. Bazându-se pe estimările Biroului Internaţional al Muncii, preşedintele PE a estimat că 'ar fi nevoie de 21 de miliarde de euro pentru a transforma în ceva concret' garanţia pentru tineri.
'Trebuie să alocăm mai multe mijloace financiare şi să facem posibilă o nouă repartiţie a fondurilor structurale disponibile', a mai afirmat Schulz. E a solicitat şi 'utilizarea integrală' a celor 60 de miliarde de euro puşi la dispoziţie de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) în cadrul pactului pentru creştere şi slujbe decis în urmă cu un an.
Peste 26 de milioane de persoane sunt în căutarea unui loc de muncă în Europa, dintre 5,6 milioane au mai puţin de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în ţări precum Grecia şi Spania, unde peste 50% dintre tineri sunt în şomaj.
Europenii încearcă să traducă în legislaţie 'Garanţia pentru tineri', care prevede oferirea unei slujbe sau a unui stagiu fiecărui tânăr în termen de patru luni de la încheierea studiilor sau pierderea locului de muncă.
Comisia Europeană a propus ca suma de 6 miliarde de euro alocată pentru angajarea tinerilor în cadrul bugetului multianual al UE pentru 2014-2020 să fie mobilizată pe o perioadă de doi ani în loc de şapte, cu 3,6 miliarde de euro disponibilizate încă din 2014.