Preşedintele PE insistă că Acordul de la Paris este încă funcţional, în pofida retragerii SUA
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat că angajamentele trebuie respectate şi a dat asigurări că Acordul de la Paris este încă funcţional, în pofida retragerii Statelor Unite, se arată într-un comunicat al Legislativului UE.
„Cei care decid să nu participe la acest acord ratează o oportunitate istorică pentru cetăţeni, planetă şi economie. Uniunea Europeană va continua să conducă eforturile împotriva schimbărilor climatice şi va continua să fie un punct de atracţie global pentru investiţii, inovare şi tehnologie, în beneficiul locurilor de muncă şi a competitivităţii", a asubliniat Tajani.
Preşedintele Comisiei pentru mediu a PE, Adina-Ioana Vălean (PPE, România), a şi-a exprimat speranţa că SUA se vor răzgândi.
„Regretăm profund această decizie. Sper că reprezintă doar un „pe curând" şi nu „adio" din partea prietenilor noştri americani", a declarat ea.
„Facilitarea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon înseamnă să fii pur şi simplu pragmatic. Comunitatea internaţională sprijină Acordul de la Paris. Societatea civilă, industria şi nivelul de conştientizare în rândul publicului au evoluat. Statele Unite ale Americii încă împart aceeaşi planetă cu noi şi suntem îndreptăţiţi să sperăm, dincolo de decizia unui singur om - chiar dacă acesta este preşedintele SUA - că America va reveni în cele din urmă alături de noi în lupta împotriva schimbărilor climatice", a adăugat ea.
Vălean a insistat că, deocamdată, UE şi China vor conduce o "coaliţie a marilor ambiţii" în privinţa combaterii încălzirii climatice. "Dincolo de ameninţarea încălzirii globale, este o luptă pentru multilateralism, pentru cooperare internaţională şi pentru pace. Pentru noi, europenii, este o luptă existenţială", a insistat europarlamentarul român.
Parlamentul European pregăteşte în această perioadă trei măsuri legislative care vor implementa Acordul de la Paris: reforma pieţei europene de carbon după 2020 (EU ETS), ţintele anului 2030 prevăzute de Regulamentul privind partajarea eforturilor şi Regulamentul privind includerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a absorbţiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinaţiei terenurilor şi silvicultură în cadrul de politici privind clima şi energia pentru 2030.