Preţul benzinei a scăzut sub 5 lei. Zonele din România unde sunt cele mai mici preţuri
Pentru prima data, in ultimii 4 ani, benzina a coborat sub pragul de 5 lei pe litru. Insa in functie de vad si de puterea de cumparare, romanii nu gasesc aceleasi cotatii la pompa.
In regiunea Moldovei, de exemplu, tarifele au ajuns la aproape 4,8 lei, in timp ce litrul de benzina din Muntenia si Transilvania este cu 20 de bani mai scump. Vestea buna este ca, daca pe plan international lucrurile nu se schimba prea mult, preturile vor scadea si luna aceasta.
Harta pretului benzinei arata ca primele ieftiniri sub pragul de 5 lei pe litru au fost in judetele din Moldova. Aici sunt si cele mai mici tarife la pompa, din toata tara.
Din cauza puterii de cumparare mai slabe a oamenilor din regiune, dar si a chiriilor mai mici platite de benzinari, carburantii au preturi reduse chiar si in marile orase. Iasiul este pe primul loc in tara la acest capitol, aici litrul de benzina costa 4,88.
Pentru un plin de benzina, de 50 de litri, moldovenii cheltuiesc cu 10 lei mai putin decat bucurestenii, de exemplu. Pragul de 5 lei pe litru a fost doborat zilele acestea si in Bucuresti, dar "fenomenul" a atins doar cateva benzinarii de la periferia orasului, mai putin vizitate sau care au o concurenta mai apriga.
Daca Guvernul nu ar fi impus in aprilie anul trecut acciza suplimentara de 7 eurocenti pentru fiecare litru de carburant, pretul benzinei ar fi fost astazi de 4,5 lei, iar cel al motorinei 4,7 lei pe litru.
Pretul fara taxe al motorinei, cel mai cumparat carburant la noi, este mai mare decat cel din Germania, Marea Britanie Olanda sau Franta. Cand comparam tarifele cu tot cu accize si TVA incluse, urcam patru locuri in clasament si cumparam combustibil mai scump decat in Portugalia, Austria sau Spania.
Din vara si pana acum preturile de la pompa au scazut cu 19 procente la benzina si 15 la motorina. Adica o economie de 60 de lei pentru un plin. Ar fi scazut si mai tare, dar, pentru ca 55% din pret este format din taxe si accize care se duc direct la stat, influenta cotatiilor internationale pentru barilul de petrol nu este atat de mare in cifrele afisate de benzinarii.
Potrivit unei analize a publicatiei The Economist, pretul petrolului de pe glob va continua sa scada si luna aceasta, daca nu au loc miscari radicale pe piata.