PREVIZIUNI SUMBRE pentru bucureşteni: Cresc amenzile la RATB de aproape ZECE ori
Un nou proiect de lege care prevede creşterea amenzilor pentru persoanele prinse fără bilet în autobuze le-a dat speranţe călătorilor de bună-credinţă că, odată cu suplimentarea veniturilor din sancţiuni, va creşte şi gradul de confort în autobuze. Se pare însă că va rămâne doar speranţa, scrie cotidianul Ring.
Potrivit unui proiect de lege, cei care sunt depistaţi fără bilet în mijloacele de transport în comun ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, la fel şi cei care au un comportament inadecvat. Anul trecut s-au dat 165.750 de amenzi pentru nerespectarea regulilor. Dacă înmulţim chiar şi cu suma minimă a unei sancţiuni, reiese un total de aproximativ 3,8 milioane de euro.
Pornind de la acest calcul, foarte mulţi locuitori ai Capitalei care îşi plătesc constant transportul s-au bucurat de vestea creşterii amenzilor, sperând într-o ulterioară investiţie pentru creşterea confortului.
Doar o parte a amenzilor merge la RATB
Lucrurile se pare însă că nu sunt deloc aşa cum preconizau călătorii cinstiţi, ne spune Marius Bucur, preşedintele Sindicatului Transportatorilor Liberi din Bucureşti (STLB), fiindcă foarte mulţi bani se pierd în acest proces al fraudei produse de călători: “Calculul pe care îl face lumea este greşit. Numărul total de amenzi este format din suprataxă şi din procesele-verbale. Banii care se duc spre regie sunt doar cei din suprataxă, adică acea sumă plătită pe loc de persoanele prinse fără bilet sau în termen de 48 de ore la casieriile RATB, restul ajunge la primării. Chiar dacă amenda creşte, nu va ajuta regia”.
Poliţiştii comunitari, o soluţie pentru buget
Preşedintele sindicatului, care este şi vatman, mai spune că majorarea amenzilor nu e suficientă şi oferă o soluţie surprinzătoare: poliţiştii comunitari. „Chestia asta cu amenzile nu văd cum se aplică, fiindcă legislaţia îngreunează activitatea controlorilor. Cine să amendeze? Dacă un călător îl înjură pe controlor şi nu vrea să îi prezinte cardul, lucru pe care îl văd destul de des, controlorul ce poate face? Sună la 112.
Până îţi iau ăia datele (de ce ai sunat, unde eşti...) şi până când vin, ajunge tramvaiul în staţie. Nu poţi să îl împiedici să coboare, fiindcă îţi face plângere pentru sechestrare de persoane. Una dintre soluţii ar fi ca poliţiştii comunitari să îi însoţească pe controlori. Poliţiştii pot legitima călătorii, iar dacă aceştia devin agresivi, le pot pune chiar cătuşele”, a mai spus Bucur. “Toate demersurile noastre au ca scop creşterea confortului călătorilor.
Mulţi cetăţeni doresc să beneficieze de un transport civilizat, ca în alte state. Înăsprirea amenzilor pentru cei care nu îşi achită taxa de călătorie este benefică", spune Constantin Tobescu, purtător de cuvânt RATB.