Prezidenţiabilul PDL – o glumă de sfârşit de toamnă
După ce a fost desemnat premier al cabinetului din umbră, Cătălin Predoiu şi-a anunţat candidatura pentru a fi prezidenţiabilul PDL la alegerile de la finalul anului 2014. Astfel, Cătălin Predoiu, Simona Crețu și Gheorghe Falcă au fost validați pentru alegerile interne din PDL privind desemnarea candidatului la scrutinul prezidențial de anul viitor.
“Comisia s-a întrunit aseară. Am analizat toate cele trei proiecte depuse. Din punct de vedere formal au fost îndeplinit condițiile prevăzute de Statut și deciziile luate în Colegiul Director Național al partidului, urmând ca cei trei, Simona Crețu, Cătălin Predoiu și Gheorghe Falcă, să intre în campania electorală în perioada imediat următoare potrivit programului stabilit”, a declarat luni, pentru Agerpres, președintele Comisiei Naționale de Integritate, Statut și Litigii a partidului, Daniel Buda. Acesta a adăugat că proiectele depuse de cei trei sunt proiecte de țară elaborate în acord cu politicile promovate de Partidul Democrat Liberal.
Transformarea lui Cătălin Predoiu în omul polivalent al PDL este evidentă şi nu poate fi negată nici de cel mai optimist susţinător “portocaliu”. Mutarea este parte a planului lui Vasile Blaga de a-şi juca propria carte în viitoarele alegeri prezidenţiale, în contextul în care reşapata Alianţă DA (formată mai nou din Forţa Civică, PNŢCD şi Iniţiativa România Liberală) şi PMP şi-au anunţat deja intenţia de a coagula dreapta în jurul unui singur candidat.
Prin urmare, Vasile Blaga a răspuns tuturor acestor voci şi merge mai departe cu ambiţia ca PDL să joace rolul cheie pe zona dreptei. Cu alte cuvinte, liderul democrat-liberal le transmite pretendenţilor prezidenţiali din zona dreptei că un astfel de construct, dacă va exista vreodată, nu poate fi realizat decât cu girul PDL, cea mai mare formaţiune în această zonă a eşicherului politic.
Desigur, implicarea lui Gheorghe Falcă şi a Simonei Creţu în competiţia internă are fie rolul de a crea impresia unei concurenţe lui Cătălin Predoiu, fie este manifestarea de frondă a celor din PDL care nu se împacă cu planurile lui Blaga. Gheorghe Falcă este un om politic cu serioase probleme de credibilitate, prin prisma dosarelor în care a fost anchetat, în timp ce Simona Creţu este o tânără şi necunoscută speranţă a PDL care nu-şi va convinge nici colegii din propria organizaţie să o voteze. Prin urmare, jocurile se fac în favoarea lui Cătălin Predoiu.
Competiţia internă din PDL este un joc cu sumă nulă. Indiferent de numele prezidenţiabilului, acesta nu va conta în alegerile de la finalul anului 2014. PDL plăteşte încă tribut guvernării dezastruoase din mandatele premierilor Boc şi Ungureanu, drept dovadă cota scăzută din majoritatea sondajelor. Ca principal partid de opoziţie, în loc să crească în sondaje, PDL stagnează în cel mai bun caz sau chiar scade, fiind situat în jurul a 15% intenţie de vot. De aceea, ambiţiile pentru scrutinul prezidenţial sunt pure fantezii fără niciun corespondent în realitatea politică, iar Cătălin Predoiu reuşeşte în numai câteva luni să vâneze funcţii pe bandă rulantă, arzând etapă după etapă: întâi a fost paraşutat în funcţia de prim-vicepreşedinte PDL, apoi a devenit primul ministru din umbră, iar acum aspirant la funcţia de preşedinte. Cam ciudată postură pentru preşedintele PDL, Vasile Blaga, de a avea la sân un om orchestră, bun la toate, în condiţiile în care el însuşi rămâne doar cu postura de baron-şef al democrat-liberalilor.