Prima autostradă din 2018: e ruptă și nu duce nicăieri

| 10 ian, 09:36

După ce anul trecut a amânat deschiderea mai multor porţiuni de autostradă,  CNAIR începe anul acesta în forţă. Reprezentanţii companiei au inspectat  ieri lotul 3 al Autostrăzii Turda-Sebeș (A 10) în vederea recepţiei şi deschiderii traficului. Primele concluzii ale inspecţiei au fost că firma constructoare nu a înlăturat deficienţele constatate la precedenta inspecţie care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut.

Este vorba despre tronsonul de autostradă cuprins între Decea și Aiud, în lungime de 12,5 km. Sectorul de autostradă este finalizat încă din 30 noiembrie de italienii de la Tirrena Scavi, iar de atunci deschiderea este tergiversată. În aceeaşi situaţie se află şi lotul 4. În lungime de 16,3 km, el a fost finalizat încă de anul trecut, dar comisia de recepţie a CNAIR va inspecta autostrada în vederea recepţiei în februarie.

Deschidere cu finalizare pe mirişte

Chiar dacă lotul 3 este finalizat în totalitate, pe cei 12,5 km se va putea circula doar între nodurile rutiere Decea şi Aiud, adică pe circa 8,5 km. Drumul continuă prin dreptul oraşului Aiud, după care se termină, brusc, în câmp. Acolo ar trebui realizată legătura cu lotul 2 al autostrăzii (de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud). Pentru realizarea legăturii cu acest lot mai avem însă de aşteptat, cel puţin tot anul acesta, pentru că lotul 2 este realizat doar în proporţie de aproximativ 40%, deşi la el se lucrează din decembrie 2014. Iniţial, termenul pentru finalizarea lucrărilor era octombrie 2016, apoi aprilie 2018, dar se va ajunge, cu siguranţă, în decembrie.

Autostrada Sebeş-Turda are o lungime de 70 km, iar valoarea investiţiei se ridică la 1.980 milioane de lei, fără TVA. Din cele patru loturi în care a fost împărţită, doar două sunt finalizate, celelalte fiind realizate în proporţie de 40%.

Au picat din nou testul inspecţiei

Constructorul italian Tirrena Scavi a picat şi ieri testul inspecţiei, după ce îl mai picase şi în noiembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu, neregulile constatate au fost aceleaşi precum cele identificate la sfârşitul anului trecut, deşi constructorului i se pusese în vedere să le remedieze. "Vorbim de exces de bitum, vorbim de probleme legate de rugozitate, adică de aderenţa în sine a asfaltului, vorbim de elemente de planeitate executate neconform, care, din perspectiva circulaţiei, pot crea probleme", a afirmat Alin Şerbănescu. De asemenea, s-a constatat că drumul este denivelat în mai multe locuri. "Există soluţii tehnice de remediere a acestor deficienţe, dar ele presupun muncă, un timp mai lung sau mai scurt, dar ele clar trebuie remediate", a mai completat reprezentantul CNAIR.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ