Primăria Capitalei ar putea avea un city manager
Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunţe, marţi, asupra unui proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea funcţiei de administrator public la nivelul municipiului Bucureşti, în cadrul aparatului de specialitate al primarului general, în subordinea directă a edilului.
Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că toate marile capitale au administrator public, iar o funcţie similară există deja în mai multe municipii din ţară. Ea a adăugat că aceasta este o practică administrativă, care permite aducerea unor oameni valoroşi în administraţie.
"Până acum, într-adevăr, Capitala a avut primar general, doi viceprimari, Consiliu General şi directorii din aparatul de lucru al primarului general, dar legea administraţiei publice locale 215 prevede foarte clar că orice unitate administrativ-teritorială poate să înfiinţeze postul de city manager, administrator public, căruia primarul general să îi delege anumite atribuţii. Consider că trebuie să întărim echipa de la Primăria Capitalei, tocmai pentru că avem proiecte extrem de ambiţioase, chiar dacă unele sunt criticate din punct de vedere politic, dar toate sunt spre binele bucureştenilor şi pentru înfrumuseţarea Capitalei şi, de asemenea, pentru a ne face plăcere să trăim în oraşul nostru, să nu mai fim agresaţi de trafic, de poluare, să nu mai trebuiască să tranzităm întreaga Capitală pentru a ajunge la un spectacol", a arătat edilul general, într-un interviu acordat, sâmbătă, AGERPRES.
Conform anexei ataşate proiectului de hotărâre, administratorul public, în baza unui contract de management încheiat cu primarul general, poate să îndeplinească atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate al primarului, a serviciilor şi instituţiilor publice de interes local, precum şi a societăţilor comerciale înfiinţate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
"Astfel, în funcţie de numărul şi importanţa atribuţiilor delegate, administratorul public poate organiza, coordona şi gestiona activitatea Primăriei Municipiului Bucureşti, fiind un partener al managementului la vârf în procesul de adoptare a deciziilor strategice. Primarul general al municipiului Bucureşti poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite. Administratorul public îndeplineşte orice alte atribuţii specifice postului, încredinţate de primarul general al municipiului Bucureşti prin act administrativ, notă internă sau care rezultă din modificările legislative care reglementează domeniul de competenţă", se arată în documentul menţionat.
Ocuparea funcţiei se va face prin concurs organizat în condiţiile legislaţiei aplicabile personalului contractual, Primăria urmând să publice anunţul, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă.
Va putea ocupa această funcţie persoana care: are cetăţenie română, cetăţenie a altor state membre UE sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România; cunoaşte limba română, scris şi vorbit; are capacitate deplină de exerciţiu; are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale; nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie.
De asemenea, va trebui să aibă studii superioare de lungă durată, vechime de cel puţin trei ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei; experienţă de cel puţin trei ani în funcţii de conducere, abilităţi de comunicare, capacitate de analiză şi sinteză, capacitate de exprimare în cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, aptitudini legate de procesul decizional, de organizare şi coordonare.
Atât comisia de concurs, cât şi comisia de soluţionare a contestaţiilor vor avea în componenţa lor: un preşedinte, doi membri şi un secretar (persoane cu probitate morală recunoscută, care nu au antecedente penale şi nu se află în situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese).