Primarul Falcă la un pas de pragul închisorii
Procurorul a subliniat că probele dovedesc pe deplin vinovăţia edilului şi a celorlalţi inculpaţi, iar faptele comise sunt grave pentru că a fost implicată autoritatea locală şi funcţia pe care o deţinea Falcă.
După condamnarea cu executare a lui Gigi Becali, în cazul sechestrării de persoane și a valizei cu bani, un alt personaj celebru și până nu demult intangibil se pregătește să treacă pragul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dacă realizăm că primarul arădean Gheorghe Falcă, pus sub acuzare de DNA pentru o tranzacţie imobiliară suspectă făcută în 2005, este nimeni altul decât finul președintelui Traian Băsescu, alături de care făcea Revelionul și se afișa public la Covasna, vom înțelege mai bine de ce ÎCCJ a ajuns să fie privită precum mascații, singurii care au curajul să intervină acolo unde polițiștii obișnuiți nu au curaj.
În condițiile în care primarul Falcă, acuzat în acest dosar de luare de mită şi abuz în serviciu, a mai fost achitat în 22 mai 2012 de Tribunalul Alba, iar decizia a fost menţinută în 28 ianuarie 2013 de magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor anticorupţie, procurorul DNA insistă și cere ÎCCJ aplicarea unor pedepse cu închisoarea atât pentru primarul Gheorghe Falcă, cât pentru ceilalţi trei inculpaţi judecaţi alături de el. Procurorul a subliniat că probele dovedesc pe deplin vinovăţia edilului şi a celorlalţi inculpaţi, iar faptele comise sunt grave pentru că a fost implicată autoritatea locală şi funcţia pe care o deţinea Falcă. Miza deci este mare, deși infracțiunea nu se deosebește cu mult de găinăriile cu schimburi de terenuri în cazul Becali.
Din câte reiese din dosarul cazului, primarul arădean a primit o casă subevaluată, la schimb pentru apartamentul său și pentru favorizarea altor inculpați în vederea obținerii la preț subevaluat a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului. Amănuntul scandalos al acestui caz stă în detaliul că terenul subevaluat la 838.944 de euro a fost revândut după numai o zi de la încheierea tranzacţiei la un preţ de 2.936.304 de euro. Acesta este tabloul complet. Fin prezidențial, prejudiciu public de 2.097.360 de euro, acuze grave de corupție, mită și abuz în serviciu, la care se adaugă două instanțe judecătorești care au fost suspect de sfioase în privința gradelor de rudenie prin alianță ale președintelui țării.
Nu ne așteptăm să vedem o mediatizare similară cu a cazului latifundiarului din Pipera. În fond, sunt mult mai puțini oameni interesați de politică decât de fotbal în România. Ceea ce sperăm este ca ÎCCJ să dea dovadă și în acest caz de o atitudine fermă și o judecată lucidă. Dacă și în acest caz se va face dreptate, România își va păstra avantajul de imagine externă, dobândit în ultima perioadă, în cazurile ce au confirmat independența Justiției.