Primele efecte ale regionalizării înainte de regionalizare

| 21 aug, 2013

În pofida blocajului privind revizuirea Constituţiei care produce efecte şi asupra proiectului regionalizării, Cabinetul Ponta îşi duce la bun sfârşit planul de regionalizare şi descentralizare ce cade în sarcina Executivului.

Prima etapă a procesului vizează numirea celor opt şefi ai direcţiilor antifraudă. Potrivit primului-ministru, lista noilor directori, care va fi finalizată marţi sau miercuri, se află acum în verificări pentru că este vorba despre nişte funcţii extrem de importante. "Vrem să avem acolo şi persoane foarte bune din punct de vedere profesional, dar, mai ales, ca integritate. Săptămâna asta veţi avea cei opt şefi regionali", a subliniat Victor Ponta. Reorganizarea ANAF e primul test al capacităţii reale de descentralizare fiindcă va oferi indicii cu privire la capabilitatea administrativă a noilor structuri de a lucra la nivel de regiuni.

În aceeaşi logică, se reformează şi direcţiile de sănătate publică din judeţe ce urmează a fi descentralizate în 8 autorităţi regionale, cu sediile în localităţile unde există universităţi de medicină tradiţionale unde există deja expertiză, competenţă şi profesionişti. Dincolo de economia de 50 de milioane de euro de la bugetul local, estimată conform evaluărilor Ministerului Sănătăţii, descentralizarea din sănătate comportă o serie de alte avantaje. Pacientul devine cea mai importantă verigă a sistemului, iar prin realizarea reformei în sănătate se creează premisele unei implicări mai puternice a factorilor de pe plan local, atât a comunităţilor cât şi a autorităţilor locale.

Reformele Cabinetului Ponta sunt deschizătoare de drum. Implementarea lor corectă şi eficientă va crea un preambul extrem de util în perspectiva regionalizării în ansamblu a României ca proces ce va permite o mai bună absorbţie a banilor europeni în scopul reducerii decalajelor economice şi al dezvoltării unitare a ţării. Astfel, discuţiile legate de împărţirea efectivă vor avea loc anul viitor când infrastructurta administrativă va fi deja stabilită.

Pentru România, esenţial este ca procesul de regionalizare să fie realizat în deplină conformitate cu aşteptările românilor şi adecvat realităţilor actuale. Viitoarea arhitectură a regionalizării poate face în continuare obiectul unor dezbateri consistente. Spre exemplu, numarul regiunilor trebuie analizat riguros, în condiţiile în care 10 sau chiar 12 structuri regionale s-ar putea dovedi mai cuprinzătoare în raport cu obiectivele de dezvoltare durabilă. În acest sens, formula propusă de premierul Ponta – "trebuie să măsurăm de zece ori înainte să tăiem o dată” – este cea mai cuprinzătoare.

Iar pentru a elimina definitiv orice tentativă de politizare a temei, regionalizarea nu este despre funcţii şi partide, ci despre cetăţeni şi respectarea angajamentelor USL privind creşterea nivelului de trai pentru toţi românii.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ