Primele măsuri de reformă radicală în PSD
Victor Ponta a decis să arunce mănușile de catifea și să își asume rolul de lider ferm al Partidului Social Democrat. Timpul pentru micile înțelegeri și pentru negocierile protecției asigurate membrilor de partid cu probleme în justiție a trecut, fiind desființat de cetățenii români activi civic, care au arătat prin vot că își doresc o altfel de politică, cu mai puține compromisuri și mai multe decizii radicale.
Reformă. PSD și-a început procesul de reformare reală printr-o serie de măsuri care, fără a lăsa loc pentru excepții și incoerență, vor asigura o mai bună calitate a oamenilor politici din vârful partidului și vor bloca în mod automat ispitele faptelor de corupție.
Printre schimbările fundamentale anunțate se numără suspendarea automată din PSD a oricărei persoane vizată de o anchetă penală, pierderea calității de membri al partidului pentru persoanele arestate preventiv, limitarea numărului de mandate pentru toți cei care ocupă funcții publice la nivel local și central, eliminarea totală a imunității parlamentare (cu excepția declarațiilor politice), schimbarea legii de finanțare a partidelor politice pentru a se asigura mai multă transparență și multe altele.
Toleranţă zero. Mesajul transmis acum de Victor Ponta este clar: toleranța zero față de corupție este noul proiect transformativ al PSD, care va asigura dispariția din practica politică a clientelismului și a derapajelor. Proiecte de lege propuse de USL privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și interzicerea migrației politice s-au lovit din păcate de unele blocaje birocratice, dar există șanse mari ca ele să fie reluate.
De asemenea, prim-ministrul are în vedere promovarea discuțiilor despre schimbarea sistemului electoral, prin care să fie implementat modelul german, cu jumătate dintre parlamentari pe liste și jumătate în colegii uninominale.
Este nevoie de un efort colectiv la nivelul partidului, dar măsuri radicale trebuie aplicate pentru a permite reformarea clasei politice, întărirea statului de drept și a independenței Justiției. Votul de la prezidențiale a demonstrat că românii vor mai multă responsabilitate din partea celor care ocupă funcții politice și publice.
Ştirile orei
nu este rau
Insa ...la fel de prost
nu este de mirare
ministru pentru Diaspora,fiul fostului sef al Securitatii ceausiste,din Vrancea.....
despre ce discutam noi aici?
Andrei Pop
legea de aprobarea fost declarata neconstitutionala,dle ziarist: Milog Pop
Aflăm că o reformă reală şi fundamentală este şi... "suspendarea din PSD" în caz de anchetă penală!! :-)))))))))) Asta da, reformă ! Cu excepţia eliminării imunităţii parlamentare, restul pare cosmetică de rutină: mai multă transparenţă, "toleranţa zero faţă de corupţie" (uimitor, faţă de cum ne-aţi obişnuit!) etc.
Dacă se va îngrădi "ispita faptelor de corupţie", de ce să mai candideze oamenii la funcţii politice? De ce, dacă dispare posibilitatea unor nemăsurate beneficii personale sau de clan prin "ajută-mă să te ajut", beneficii rezultate din decizii arbitrare, din deturnarea de fonduri, din supraevaluări urmate de jefuirea statului?... De ce? Poate rămâneţi "fără coledzi"!... Cine să mai vină la funcţii de hamal public, dacă nu poate nici măcar fura câteva milioane?
Tocmai PSD "dă tonul" în noua tentativă de reformare a clasei politice ??! A întregii clase poltice? Este de-a dreptul comic !