Primele REACŢII la propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae pentru graţierea faptelor de corupţie
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la sediul instanţei supreme, că nu susţine o lege a graţierii pentru fapte de corupţie, precizând că "nu e cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente".
"Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun Guvernului şi ministrului Justiţiei, doar legea graţierii nu rezolvă problema. Cred că ministrul Justiţiei trebuie să aibă o discuţie cu preşedintele CEDO şi trebuie, împreună cu colegii din Guvern şi cu primul ministru, să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei care ţine şi de investiţii în infrastructura în penitenciare, eventual de construcţia unor noi penitenciare. Răspunsul meu este foarte simplu, eu nu susţin pentru fapte de corupţie şi nici nu cred că este o grabă foarte mare cu această lege pentru că doar această lege nu rezolvă problema care stă la baza începerii dezbaterilor despre acest subiect", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Liderul social democrat a precizat că senatorul Şerban Nicolae "a făcut bine" că a spus adevărul atunci când a afirmat că nu s-a consultat cu partidul.
"Bine a făcut că a spus adevărul. Oricine poate depune amendamente. Oricum, este cale lungă până la decizia finală, vor fi dezbateri în comisii. Reiterez rugămintea către ministrul Justiţiei să se implice în această dezbatere şi către colegii din comisiile juridice să cheme la dezbateri Uniunea Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor, expres de la Consiliul Europei, de la Comisia de la Veneţia pentru că este un subiect foarte important", a mai spus Liviu Dragnea.
Toader, întrebat dacă graţierea ar trebui să se aplice faptelor de corupţie: Personal, nu cred
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, întrebat de amendamentul senatorului Şerban Nicolae, că personal, nu crede că graţierea ar trebui să se aplice şi faptelor de corupţie, precizând însă că va citi propunerea şi va face un punct de vedere al Ministerului Justiţiei.
"Citesc şi eu propunerea şi facem un punct de vedere al Ministerului Justiţiei. Mai curând cred că este o opţiune personală, o iniţiativă a senatorului Şerban Nicolae", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Institutului Naţional de Statistică (INS), acolo unde are loc marţi bilanţul Ministerului Public.
Întrebat dacă, personal, i se pare în regulă ca graţierea să se aplice şi faptelor de corupţie, ministrul Justiţiei a replicat: "Personal, nu".
Senatorul PSD a depus, luni, un amendament la Legea graţierii, aflată în dezbatere în Comisia juridică a Senatului, prin care se graţiază şi fapte de corupţie precum luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
”E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă puşcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Raţiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (...) Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituţiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae.
Şerban Nicolae a adus din nou în discuţie condiţiile din penitenciare şi sancţiunile aplicate de CEDO României. ”Eu am făcut propuneri în mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Dacă le-aş discuta înainte cu presa e ca şi cum aş jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie. (...) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenţie în raport de faptele pe care le-au săvârşit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiţii. Din punctul meu de vedere se gândeşte raţional şi lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreţi să faceţi speculaţii în funcţie de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (...) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti şi pentru corupţi şi pentru evazionişti, pentru toate categoriile de infractori”, a mai spus senatorul PSD.
Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Şerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliştilor: ”Câinele moare de drum lung şi unii de grija altora”.
”Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei graţieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenţie în România. (...) faţă de cele peste opt mii de persoane aflate în plus faţă de disponibilul din penitenciare, chiar şi aşa în condiţii precare , eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima graţiere colectivă în România au ieşit trei mii de persoane”, a mai declarat Şerban Nicolae.
Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit şi la colegii de partid aflaţi în situaţia de a fi acuzaţi de fapte de corupţie, senatorul PSD a spus ”categoric nu”.
De asemenea, Şerban Nicolae a depus un amendament care prevede graţierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani.
”Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare şi atunci am spus că se graţiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.