Ruşii şi chinezii anunţă primele vaccinuri anti-COVID19. Medic infecţionist român: "Au scurtat anumite etape de siguranţă"
Două dintre cele mai mari puteri geopolitice au anunţat deja obţinerea unui vaccin împotriva noului coronavirusului, medicamente ce au deja persoane interesate în folosirea acestora. Virgil Musta, medic infecţionist român, atrage atenţia că rapiditatea cu care au fost produse aceste vaccinuri pot aduce dezavantaje importante populaţiei.
Vaccinul produs de chinezi a intrat în faza a treia de testare, saudiţii arătându-se deja interesaţi să-l testeze, în timp ce Moscova va începe vaccinarea voluntară peste o lună cu cele 15.500 de doze de Sputnik-V deja produse.
Citeşte şi OMS avertizează că tinerii sunt principalul factor de infectare cu noul coronavirus
Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara, afirmă că producătorii vaccinului au scurtat anumite etape de siguranţă a medicamentului pentru a fi pus pe piaţă şi este posibil ca cei vaccinaţi să nu dobândească imunitatea dorită.
"Trebuie dovedită eficiența. S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizați s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanț foarte clar între beneficii și dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control. În momentul în care se dovedește că vaccinul este și eficient și nu dă reacții adverse majore poate fi pus pe piață.
Din câte știu eu și SUA se grăbesc să facă un vaccin. Cred că aici e mai mult bătălia între firmele mari de medicamente, care să fie prima pe piață cu aceste terapii pe care toată lumea le așteaptă", a declarat Virgil Musta pentru Digi24.ro.