Proba scrisă de la titularizare are loc miercuri. Peste 2.400 de candidați s-au înscris în Capitală
Peste 2.400 de candidați s-au înscris pentru a participa miercuri în Capitală la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor în învățământul preuniversitar, potrivit unui centralizator al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (IȘMB).
În total, conform Ministerului Educației, sunt așteptați să participe cei aproximativ 27.000 de candidați care au obținut cel puțin nota 5 la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice desfășurate în perioada 27 mai — 26 iunie și care au validat fișele de înscriere. Absolvenții promoției curente (peste 4.300) pot valida fișa de înscriere până în dimineața zilei de miercuri.
Accesul candidaților în săli va fi permis cel mai târziu până la ora 9,00, pe baza buletinului/cărții de identitate sau a pașaportului, potrivit instrucțiunilor referitoare la desfășurarea examenului. Proba începe la ora 10,00, fiind deschise 87 de centre.
Pentru redactarea lucrărilor se va folosi cerneală sau pix de culoare albastră, desenele și graficele putând fi executate și cu creionul negru.
Potrivit instrucțiunilor, candidații nu trebuie să aibă asupra lor în sălile de concurs cărți, caiete, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță, însă pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche și planurile de conturi pentru disciplina ''economic-administrativ-poștă''.
"Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala decât dacă predă lucrarea, subiectul și semnează de predare", potrivit acelorași instrucțiuni.
Totodată, candidații care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă. Cei care vor fi surprinși copiind în timpul desfășurării probei scrise sau cei care au asupra lor telefoane sau alte mijloace de comunicare vor fi eliminați din concurs și nu vor fi repartizați pe posturi didactice/ catedre în anul școlar 2015 — 2016.
În cazuri excepționale, dacă un candidat se simte rău și solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre supraveghetori până la înapoierea în sala de examen.
Baremele de corectare vor putea fi consultate după finalizarea probei scrise, iar acestea vor fi afișate la loc vizibil.
Contestațiile se vor depune la sediul IȘMB pe 20 iulie, până la ora 21,00, și pe 21 iulie, până la ora 15,00.
Lucrările scrise vor fi evaluate în 11 centre constituite la nivel național.
Rezultatele finale se afișează la sediile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul http://titularizare.edu.ro/2015, în data de 24 iulie.
Repartizarea candidaților pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 27 și 28 iulie.
Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar, sesiunea 2015, au fost publicate 4.189 de posturi didactice/ catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (2.528 în mediul urban și 1.661 în mediul rural). Un număr mare de candidați s-au înscris pentru ocuparea posturilor de educatoare/ profesori pentru învățământ preșcolar (4.702), învățători/ profesori pentru învățământ primar (4.110), limba și literatura română (2.855), educație fizică (2.188) și limba și literatura engleză (1.932), arată Ministerul Educației.
Cele mai multe locuri vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată sunt pentru posturile didactice de educatoare/ profesori pentru învățământ preșcolar (994), învățători/ profesori pentru învățământ primar (896) și muzică instrumentală (221).
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului.
Candidații care au obținut cel puțin media 5 la inspecțiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2015, au avut posibilitatea să folosească acest rezultat și în cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în unitățile de învățământ preuniversitar, sesiunea 2015.