PROBLEME URIAŞE pentru fosta soţie a lui Cristi Borcea

| 04 iun, 18:08

Fosta soţie a lui Cristi Borcea, Mihaela Borcea, despre care presa a relatat că are o relaţie cu primarul din Zăbrani (Arad), Marian Toader, a fost audiată, joi, de DNA Timişoara în dosarul fraudării fondurilor europene în care este implicat edilul arădean.

După două ore de audieri, la ieşire, femeia a evitat să stea de vorbă cu presa, dar a afirmat că este nevinovată şi că nu are legătură cu dosarul. 'Sunt nevinovată. Nu am nicio legătură cu acest dosar. Am dat o declaraţie', a afirmat Mihaela Borcea, transmite Agerpres.

Potrivit procurorilor, primarul din Zăbrani a fost de acord ca pe terenurile proprietate a comunei să fie înfiinţate plantaţii de vie fără ca administraţia locală să aibă vreun câştig. În schimb 'prin două acte succesive, plantaţia de viţă de vie, înfiinţată în prima campanie, pe suprafaţa de 50 ha, a ajuns în exploatarea SC VinMar Prod&Distribution SRL, societate controlată de inculpat prin intermediul numitei Borcea Mihaela'.

Anchetatorii au mai stabilit că 'referitor la administratorul SC Vest Oil Company SRL şi SC Vin Mar Prod&Distribution SRL, martorul Mercea Florin Axentie, acesta arată că a ocupat această funcţie la solicitarea expresă a inculpatului Toader Marian, nu a desfăşurat nicio activitate în această calitate şi nu cunoaşte nimic cu privire la operaţiunile comerciale desfăşurate de cele două societăţi comerciale (rolul său fiind doar de persoană interpusă, pentru inculpatul Toader Marian, dată fiind calitatea acestuia de primar al comunei Zăbrani, cu care cele două societăţi comerciale erau în raporturi comerciale)'.

Marian Toader a fost arestat la domiciliu din 27 mai de magistraţii Tribunalului Timiş, când au hotărât aceeaşi măsură şi pentru omul de afaceri Radu Viorel Popa. Ceilalţi doi implicaţi, Jean Cîrja şi Valer Pop sunt cercetaţi în continuare sub control judiciar de DNA Timişoara în acelaşi dosar privind fraudare de fonduri europene.

Toader Marian este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar cei trei oameni de afaceri, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi folosire sau prezentare cu rea credinţă, de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada 2010 - 2014, inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer şi Toader Marian au constituit un grup infracţional, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 şi 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantaţiilor viticole, pentru doua terenuri cu suprafeţe de 50 ha respectiv 175,86 ha.

Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conţinut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaţilor Cîrja Jean şi Pop Valer, administratori ai societăţilor comerciale 'prestatoare de servicii' sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în faţa reprezentanţilor instituţiei respective cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activităţi infracţionale l-a avut primarul localităţii Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost iniţiatorul punerii la dispoziţia firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deşi se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevenţe către Primăria Zăbrani) a suprafeţelor de teren necesare înfiinţării plantaţiei viticole.

Ulterior, prin încheierea unor convenţii succesive, suprafaţa de aproximativ 50 ha pe care a fost înfiinţată plantaţia viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăţi comerciale controlate în mod indirect de primarul Toader Marian. Prin aceste activităţi, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevenţa care ar fi fost încasată de instituţia publică în ipoteza concesionării/arendării suprafeţelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru primar (obţinerea unei plantaţii viticole în mod gratuit, obţinerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole)'.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ