Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, arestaţi pentru 29 de zile
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis marţi seara arestarea preventivă pentru 29 de zile a Angelei Nicolae, procuror-şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din Parchetul General şi a fiului acesteia, Daniel Nicolae, în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Dezbaterile au început în jurul orei 13,00, iar la ora 19,00 Angela Nicolae şi ceilalţi inculpaţi au părăsit sala de judecată, deoarece le expiraseră ordonanţele de reţinere, ei urmând a fi ridicaţi organele de poliţie. La ieşirea din sala de judecată, Angela Nicolae a spus că este nevinovată şi doreşte să meargă acasă.
În acest caz, procurorii DNA au solicitat instanţei arestarea a 29 de persoane. Inculpaţii au fost împărţiţi în trei loturi, pentru o judecare mai rapidă a solicitării DNA.
Potrivit unui comunicat al DNA, celelalte persoane pentru care s-a cerut arestarea preventivă sunt: Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Burlacu, Răzvan Lungu, Vasile Corbu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Abdul Mounim Al Zaid, Andrei Mardare, Sorin Cristian Ştefan, Traian Ilie, Husein Zayed, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Ţigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuţu, El Mahoud Suheil Rashid Selim Ahmed, Orlando Emil Daher.
De asemenea, faţă de 6 persoane, respectiv Cristiana Lepădatu, Ioana Zamfir, Emilia Curăvalea, Bitar Rami, Oana Nită, Vasile Bujor Groza, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.
Potrivit DNA, din 2010 până în prezent, inculpaţii au derulat activităţi infracţionale de constituire, respectiv aderare şi sprijinire a reţelei infracţionale ce vizează producţia şi desfacerea produselor din carne.
Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă (adică societăţi comerciale care nu funcţionează la sediul declarat, au asociaţi şi administratori cetăţeni străini, care nu pot fi găsiţi la reşedinţele declarate), inculpaţii au derulat operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.
Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii reţelei au derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă prin măsurile de precauţie folosite şi sprijinul funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală.
Anchetatorii susţin că Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic şi administrator al SC Sam Plus Internaţional SRL Bucureşti, a fost principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, implicate în înfiinţarea firmelor fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.
Angela Eugenia Nicolae, şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE), şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzaţi că, în perioada 2012-2013, au pretins, în numeroase rânduri, şi au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri şi de la un alt învinuit (faţă de care nu s-a pus în mişcare acţiunea penală până în prezent) cercetaţi în cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PÎCCJ, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.
În concret, în perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins şi primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei de la învinuiţi.
Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol.
Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă.
Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane care sunt cercetate în stare de libertate, printre care se află şi senatorul PSD Niculae Bădălău.