Procurorul EMILIAN EVA rămâne în arest

| 17 aug, 17:00

Procurorul din dosarul "Telepatia",Emilian Eva, rămâne în arest preventiv. Acesta este acuzat de mai multe infracţiuni, acte de comerţ incompatibile cu funcţia, fals în declaraţii dar şi luare de mită.

 

 

Procurorul Emilian Eva rămâne în continuare în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, luni, contestaţia împotriva prelungirii mandatului cu 30 de zile.

Decizia este definitivă.

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, acuzat de corupţie, a cerut să fie pus sub control judiciar şi a contestat decizia instanţei din 31 iulie, prin care i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă cu 30 de zile.

Marţea trecută, în sala de judecată, avocatul lui Emilian Eva a declarat că acesta nu a avut nicio abatere disciplinară timp de 23 de ani ca magistrat, doreşte să fie cercetat sub control judiciar şi "conştientizează situaţia în care se află şi umilinţa la care este supus".

La rândul său, Emilian Eva a spus că tablourile găsite în locuinţa sa de către anchetatorii DNA au fost cumpărate de la diverşi colecţionari sau de la târguri de antichităţi.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare.

Potrivit DNA, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care tatăl său se afla internat în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatălui său.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

Citeste si: Răsturnare de situaţie în cazul procurorului Emilian Eva. Anunţul făcut de DNA

Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

După soluţionarea favorabilă a dosarului, în intervalul august 2014 - martie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada august 2014 - martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

În februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie 20.000 de euro luaţi cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, Emilian Eva a pretins şi primit de la acelaşi medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri.

În fapt, Emilian Eva a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În acelaşi interval, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.

Ulterior, Emilian Eva a pretins şi primit de la aceeaşi persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

În intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ