Procurorul Ponta încearcă să facă curăţenie în sport
Implicarea lui Victor Ponta nu vizează o imixtiune, ci un demers prin care premierul intenţionează să ajute sportul.
În aceste zile, fenomenul sportiv din România, şi mai cu seama fotbalul românesc, trece printr-o perioadă decisivă. Pe de o parte, vineri are loc manşa tur a meciului de baraj în care selecţionata României va întâlni reprezentativa Greciei. Un meci deosebit de important fiindcă în cazul unui rezultat favorabil, România poate tranşa, în meciul retur de la Bucureşti, calificarea la Cupa Mondială din Brazilia 2014. Pe de altă parte, al doilea eveniment cu mize foarte mari pentru viitorul fotbalului intern a fost legat de alegerile pentru şefia Ligii Profesioniste de Fotbal care au avut loc astăzi, post pentru care au concurat actualul preşedinte Dumitru Dragomir (în funcţie din 1996) şi Gino Iorgulescu, fostul preşedinte al clubului FC Naţional.
Dacă asupra meciului din Grecia ne vom apleca după ce reprezentativa României va fi disputat partida tur, merită totuşi să analizăm situaţia de la LPF, acolo unde Gino Iorgulescu a obţinut o victorie răsunătoare, cu 11 la 7. Viitorul preşedinte a fost ales cu majoritatea voturilor exprimate de cei 18 reprezentanţi ai cluburilor de fotbal care activează în Liga I. Confruntarea s-a anunţat din start una strânsă, mai ales că opţiunile preşedinţilor de club nu erau pe deplin cristalizate. Cert este că dacă acum câteva zile Dumitru Dragomir jubila deja, anunţând că va obţine fără probleme un nou mandat în fruntea Ligii, situaţia s-a schimbat radical la vot, favorit devenind Gino Iorgulescu, care a şi câştigat mandatul.
Imediat după rezultat, Gino Iorgulescu a ţinut să precizeze priorităţile mandatului său. "Domnul Dragomir a ţinut bine competiţia sub control în aceşti 17 ani. Noi o să încercăm să preluăm ce a făcut bine şi să îndreptăm ce nu a mers bine. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, preşedinţilor de cluburi şi altor persoane. Promit să fiu preşedinte deschis care să recredibilizeze fotbalul. Vrem să readucem lumea la stadion”, a explicat noul şef de la Ligă.
Rezultatul i se datorează în mare măsură şi premierului Victor Ponta, cel care a evocat necesitatea unei schimbări în fruntea fotbalului românesc, asumându-şi transparent sprijinul pentru Gino Iorgulescu. În acest context, gestul primului ministru este unul curajos, dacă ţinem cont că în cei 17 ani de mandat în fruntea LPF, nimeni nu a avut curajul să se războiască cu “Mitică de la Ligă”.
Desigur, implicarea lui Victor Ponta nu vizează o imixtiune, ci un demers prin care premierul intenţionează să ajute sportul. Fotbalul intern s-a izolat sub mandatul lui Dumitru Dragomir ca şef al Ligii, iar investitorii interesaţi să finanţeze fenomenul fotbalistic au fost reticenţi în a sponsoriza un sistem mafiotizat. În mandatul lui Dumitru Dragomir, în pofida numeroaselor suspiciuni de blaturi şi corupţie, nu s-au luat niciun fel de măsuri care să cureţe fotbalul. Ba dimpotrivă, preşedintele LPF a preferat să pună batista pe ţambal, ignorând toate criticile şi semnalele negative care acuzau corupţia din fotbal.
Alegerea lui Gino Iorgulescu la conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal, un om competent care cunoaşte totodată îndeaproape fenomenul fotbalistic, este un reper în sensul recredibilizării forbalului românesc. În fapt, ar fi un adevărat balon de oxigen care ar readuce investitorii alături de cluburi şi ar crea premisele unei curăţenii generalizate după ce ani la rândul sportul românesc a fost lovit de numeroase controverse şi cazuri de corupţie.