Producătorii de energie regenerabilă nou acreditaţi ar putea primi mai puţine certificate verzi

| 29 aug, 2013

Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern potrivit căruia producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditaţi după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi mai puţine certificate verzi, ceea ce va scădea contribuţia consumatorilor finali pentru susţinerea acestor surse de energie.

Măsura vine după ce, de la 1 iulie 2013, a fost amânată pentru 2017-2018 acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare tehnologie în parte pentru producătorii existenţi, scrie Agerpres.

Proiectul de HG iniţiat de Ministerul Economiei vine în urma recomandării ANRE, care a monitorizat piaţa pe parcursul anului trecut şi a ajuns la concluzia că există o supracompensare, adică producătorii primesc prea multe certificate verzi în raport cu costurile lor.

Astfel, proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau 2 certificate pentru cele retehnologizate.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitorii vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 0,75 certificate din 2018.

Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică: numărul certificatelor se reduce cu 3, astfel că producătorii vor primi doar 3 certificate verzi, faţă de 6.

Guvernul a mai operat o diminuare a sprijinului acordat energiilor regenerabile de la 1 iulie 2013. Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis să amâne acordarea unui certificat verde pentru energia eoliană şi microhidrocentrale şi a două certificate pentru energia fotovoltaică. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene.

Legislaţia în vigoare înainte de 1 iulie prevedea că numărul certificatelor verzi nu putea fi modificat până la 1 ianuarie 2014 pentru proiectele fotovoltaice şi până la 1 ianuarie 2015 pentru restul, însă un articol al OUG 57/2013 a modificat aceste prevederi, astfel că numărul certificatelor poate fi redus oricând. "Prin această prevedere, în concordanţă şi cu solicitarea Comisiei (Europene - n.r.) din scrisoarea din data de 09.10.2012, au fost eliminate termenele-limită până la care nu poate fi redus numărul certificatelor verzi, conform legislaţiei comunitare în domeniul ajutorului de stat potrivit căreia înregistrarea supracompensării necesită măsuri imediate de eliminare a acesteia", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Reprezentanţii ministerului mai arată că ANRE a constatat, în urma monitorizării, că investiţia specifică a scăzut cu 1,33 milioane de euro pe MW pentru energia hidro, cu 90.000 euro pe MW pentru energia eoliană şi cu 1,630 milioane de euro pentru energia fotovoltaică, în timp ce nivelul mediu al costurilor variabile şi al costurilor fixe este peste nivelul de referinţă, cu excepţia energiei solare.

"Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului asigură toate condiţiile pentru evitarea supracompensării, în timp şi agregat pe tehnologii", se mai arată în nota explicativă.

De asemenea, oficialii Ministerului Economiei susţin că ANRE a propus aplicarea acestor măsuri de la 1 ianuarie 2014, însă proiectul de hotărâre propune intrarea în vigoare a măsurilor de reducere imediat ce actul normativ este aprobat şi publicat, întrucât OUG 57/2013 permite acest lucru.

"Reducerea numărului de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat din centrale/grupuri electrice, acreditate după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, pentru tehnologiile eolian, solar şi hidro, conduce la scăderea contribuţiei pentru energia regenerabilă din facturile consumatorilor finali şi prin aceasta la creşterea competitivităţii produselor industriale în special a produselor energointensive supuse unui risc major de relocare", mai explică iniţiatorii actului normativ.

Ei au făcut şi calcule privind impactul energiei verzi în factură. Aşadar, acreditarea a 100 MW instalaţii fotovoltaice cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 6, cu factorul de capacitate 16% şi preţul certificatului verde de
45 euro conduce pe durata de viaţă de 15 ani la scăderea contribuţiei plătite de consumatori cu circa 95 de milioane de euro.

Acreditarea a 100 MW instalaţii eoliene cu 1,5, respectiv 0,75 certificate verzi din 2018 pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 2, respectiv 1 certificat verde, cu factorul de capacitate 25% şi preţul certificatului verde de 45 euro, conduce la scăderea contribuţiei plătite de consumatori cu circa 47 de milioane de euro.

Pentru atingerea ţintei asumate de România faţa Comisiei Europene, potrivit căreia 24% din consumul final de energie în anul 2020 trebuie să provină din surse regenerabile, ministerul estimează că vor mai fi acreditaţi circa 2.000 de MW.

Potrivit datelor Transelectrica, la jumătatea acestui an, în România erau în funcţiune parcuri eoliene cu o capacitate de 2.163 MW, parcuri fotovoltaice de 378,5 MW, microhidrocentrale de 472 MW şi centrale pe biomasă de 43,2 MW.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 aug, 2013
un consumator industrial
sa faci energie alandala e ca si cum ai fi onanist : daca nu produci energie in banda e ca si cum crezi ca te iubesc toate femeile (desi esti onanist) !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ