Profitorii coabitării Băsescu-Ponta
La o primă vedere s-ar părea că aproape toţi actorii politici au ajuns să profite din situaţia în care se află premierul. La o analiză mai nuanţată însă nici măcar toţi actorii politici (partide sau actori individuali) nu au avantaje absolute, ci doar avantaje relative.
S-a creat la nivelul opiniei publice şi mediatice un curent de opinie potrivit căruia toată lumea are câte ceva de câştigat din Pactul de coabitare Ponta-Băsescu, mai puţin Victor Ponta, care a procedat neinspirat, acceptând compromisul cu preşedintele ţării. Compromis ce are să îi aducă pierderi politice însemnate. Nu ne putem hazarda să apreciem care sunt câştigurile pe termen mediu şi lung ale acestei opţiuni politice a premierului Ponta. Putem doar să facem o analiză de moment, la cald, încercând, în baza poziţionărilor publice, să vedem care sunt actorii interesaţi într-un fel sau altul de coabitare.
La o primă vedere s-ar părea că aproape toţi actorii politici au ajuns să profite din situaţia în care se află premierul. La o analiză mai nuanţată însă nici măcar toţi actorii politici (partide sau actori individuali) nu au avantaje absolute, ci doar avantaje relative. Şi asta dacă ne gândim doar la actorii politici.
În mod previzibil, s-a tot spus că această situaţie de coabitare preşedinte-premier vine ca o mănuşă pentru PNL şi Crin Antonescu, cărora le este mult facilitată campania de la prezidenţialele din 2014. La fel de avantajat ar fi şi PP-DD, partid de opoziţie, care poate să îşi întreţină o retorică anti-Ponta şi antiguvernamentală fără eforturi prea mari. Dar mai există şi alţi dezavantajaţi: PDL este un exemplu de actor politic dezavantajat de coabitarea Băsescu-Ponta, cel puţin din perspectiva faptului că rolul său de partid de opoziţie este greu de îndeplinit. Şi Traian Băsescu iese în dezavantaj, deşi nu mai are prea multe de pierdut, prin faptul că mulţi dintre susţinătorii publici (formatori de opinie) sunt acum foare dezamăgiţi de colaborarea cu Victor Ponta.
În afară de actorii politici, care prin natura lor profită de orice oportunitate politică, există şi un „profitor” dezinteresat, care nu este deloc de ignorat: electoratul. Mai exact, anumite segmente de electorat. Este vorba în special despre acele categorii de votanţi ai PSD şi PNL care, atunci când au votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu şi apoi pentru USL, nu au votat doar pentru o retorică anti-Băsescu golită de orice conţinut şi întreţinută acum forţat de Antena3. A votat, dincolo de ura împotriva lui Traian Basescu, pentru stoparea conflictelor politice puternic personalizate, care aduc atâtea costuri României.
Un reper sociologic pentru afirmaţia potrivit căreia electoratul pare să fie un profitor dezinteresat al coabitării este sondajul recent (finalul lunii aprilie) al CCSB, care arată că 59% dintre români sunt de părere că premierul Victor Ponta ar trebui să colaboreze mai mult cu şeful statului (în creştere cu 3% faţă de luna martie).
Din această perspectivă, până şi PNL şi Crin Antonescu ajung să aibă doar avantaje relative din respingerea pactului de coabitare, pentru că și o parte din electoratul PNL respinge încăpăţânarea retorică a lui Crin Antonescu la adresa lui Traian Băsescu.