Profitul E.ON s-a redus din cauza preţului scăzut al energiei şi a diminuării consumului
Profitul operaţional al E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a scăzut cu 5% în primul trimestru din 2013, din cauza reducerii consumului de energie şi a preţului scăzut al electricităţii pe principala sa piaţă din Europa.
În perioada ianuarie-martie 2013, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut la 3,58 miliarde de euro (4,68 miliarde de dolari), de la 3,77 miliarde de euro în perioada similară din 2012 şi uşor peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la 3,43 miliarde de euro.
"Situaţia economică a afacerii noastre din Europa, în special în sectorul generării energiei convenţionale, rămâne dificil", a declarat şeful E.ON, Johannes Teyssen.
Aproximativ 45% din profitul de bază realizat de E.ON în 2012 a fost înregistrat în Europa, excluzând Rusia.
Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, E.ON şi RWE, îşi reconsideră operaţiunile după dezastrul de la Fukushima (Japonia). Imediat după catastrofa din Japonia, Germania a decis să-şi oprească cele mai vechi reactoare nucleare, în număr de opt, şi să renunţe până în 2022 şi la celelalte nouă. În 2012, pentru E.ON energia nucleară a reprezentat mai mult de o cincime din totalul energiei generate, în timp ce petrolul şi gazele naturale reprezentau o cotă de 34%.
Pentru acest an, E.ON se aşteaptă la o scădere a profitului operaţional la 9,2-9,8 miliarde de euro, faţă de 10,8 miliarde de euro în 2012.
Vânzările în perioada ianuarie-martie 2013 au urcat la 35,88 miliarde de euro, de la 35,73 miliarde de euro în perioada similară din 2013.
Luna trecută, revista germană Der Spiegel a anunţat, fără a cita sursa informaţiei, că E.ON intenţionează să creeze o entitate separată pentru divizia sa de energie regenerabilă, care include parcuri eoliene, fabrici de biogaz şi ferme solare, pentru o listare ulterioară la bursă.
E.ON a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ 3 miliarde de euro, la un total de 20 miliarde de euro.
Pentru reducerea costurilor E.ON, prezentă şi în România, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimând că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20 de miliarde de euro.