Profitul net al Allianz Ţiriac Asigurări a crescut cu 33% în primul semestru al acestui an
Profitul net al companiei Allianz-Ţiriac Asigurări a crescut cu 33% în primul semestru din 2013, la 7,2 milioane lei, comparativ cu un profit net de 5,4 milioane lei consemnat după primele şase luni din 2012.
Potrivit unui comunicat al companiei, profitul operaţional aferent activităţilor companiei derulate în perioada ianuarie-iunie 2013 s-a majorat cu 22,5%, până la 8,8 milioane de lei.
În primele şase luni ale anului în curs, Allianz-Ţiriac Asigurări a obţinut venituri din prime de asigurări generale şi de viaţă în valoare de 464,6 milioane de lei, în creştere cu un procent comparativ cu subscrierile de 460,2 milioane de lei realizate în aceeaşi perioadă din anul anterior.
'Am reuşit să menţinem sub control rata daunei pe segmentul asigurărilor generale, la un nivel mult îmbunătăţit faţă de anul trecut, fără să generăm efecte adverse, negative, la nivelul veniturilor realizate. Acest lucru arată că avem un portofoliu stabil, o bază importantă de clienţi loiali care apreciază siguranţa, calitatea produselor şi a serviciilor oferite de Allianz-Ţiriac', a declarat Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări.
În primele şase luni din 2013, valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurări generale a fost de 409,4 milioane de lei, cu 2,3 milioane de lei mai mult faţă de subscrierile de 407,1 milioane lei realizate în acelaşi interval din 2012. Profitul operaţional generat de activităţile de asigurări generale s-a îmbunătăţit cu peste 30 de procente, până la un nivel de 5,8 milioane de lei. Evoluţia pozitivă a profitabilităţii pe acest segment a fost susţinută, în principal, de menţinerea ratei daunei pentru portofoliul auto la un nivel de 75-76%.
Vânzările de poliţe auto (Casco şi RCA) au evidenţiat o creştere a subscrierilor până la valoarea de 290,6 milioane de lei, cu două procente mai mult faţă de nivelul de 284,6 milioane de lei înregistrat în primele 6 luni ale anului anterior.
La nivelul portofoliului de asigurări de bunuri, clădiri şi proprietăţi, veniturile semestriale s-au situat la 86,8 milioane de lei, nivel cu circa 4 milioane de lei mai mic decât cel consemnat în perioada ianuarie-iunie 2012. Această evoluţie a fost determinată de reducerea subscrierilor pe segmentul asigurărilor de locuinţe.
'Intrarea în vigoare a noilor reglementări ce impun tuturor proprietarilor încheierea unei poliţe obligatorii PAD va genera o reducere a primei medii subscrisă de Allianz-Ţiriac cu aproximativ 20%. Sperăm însă să reuşim să compensăm acest efect advers asupra veniturilor prin creşterea numărului de clienţi care vor alege Allianz-Ţiriac pentru protecţia locuinţei', a spus Remi Vrignaud.
Începând cu data de 27 iulie, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, ce oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. Societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 / 20.000 euro).
În primul semestru al anului curent, vânzările de poliţe de asigurări de viaţă au urcat până la 55,2 milioane de lei, faţă de 53,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2012. Structura portofoliului de asigurări de viaţă rămâne echilibrată, poliţele tradiţionale generând prime brute subscrise de 27 milioane de lei, în timp ce vânzările de poliţe de asigurări de viaţă cu componentă investiţională s-au situat la valoarea de 28,2 milioane de lei.
Profitul operaţional aferent activităţilor de asigurări de viaţă derulate în primul semestru din 2013 s-a situat la 3 milioane de lei, evidenţiind o creştere de aproape 10 procente faţă de nivelul de 2,8 milioane lei înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2012.
'În legătură cu perspectivele pe termen scurt şi mediu, vedem două provocări principale le nivelul pieţei asigurărilor: pe de o parte, efectele modificării legislaţiei privind asigurarea locuinţelor va forţa companiile să caute soluţii pentru compensarea pierderii de venituri din vânzarea de poliţe facultative de locuinţe. Este foarte important ca politicile de atragere de noi clienţi să nu ignore aspectele tehnice de subscriere, mai ales în contextul în care ne referim la acoperirea riscurilor catastrofice.
În al doilea rând, dacă ne referim la principalul 'furnizor' de afaceri de asigurări, la piaţa auto, constatăm că aceasta nu dă niciun semn de revenire. În condiţiile în care vânzările de maşini noi rămân la cote minime, parcul auto a îmbătrânit simţitor în ultimii ani. Încă din 2012, mai mult de jumătate dintre autovehiculele înregistrate în Romania aveau o vechime de peste 10 ani, acestea neputând fi asigurate Casco. În ciuda acestor provocări care se referă la segmente ce generează circa două treimi din subscrierile anuale ale asigurătorilor, în ceea ce priveşte perspectivele Allianz-Ţiriac, noi ne menţinem proiecţiile privind înregistrarea, la sfârşitul anului, a unui profit superior, în condiţiile înregistrării unui volum de subscrieri stabil', a apreciat Remi Vrignaud, CEO al Allianz-Ţiriac.