Prognoza ANM: Temperaturi în scădere semnificativă, ploi pe arii extinse până la sfârşitul acestei săptămâni
Vremea va răci semnificativ în următoarele şase zile, temperaturile urmând să fie mai scăzute decât în mod normal, cu maxime ce nu vor depăşi 13 - 16 grade Celsius, iar ploile vor fi frecvente pe arii extinse, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 3 - 16 octombrie.
În Banat, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 13...16 grade şi ale minimelor de 6...9 grade şi chiar deosebit de rece în intervalul 5 - 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 9...12 grade la amiază şi 3...5 grade dimineaţă. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor creşte de la medii de 14...16 grade spre 20 de grade în jurul datei de 15 octombrie când vor deveni apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce şi ploi frecvente, moderate sau local chiar mai însemnate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.
În Crişana, pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 - 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an. Mediile maximelor vor fi de 9...12 grade şi ale minimelor de 2...6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne care vor urca de la 14...15 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 19...20 de grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când se vor situa în jurul celor climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse şi local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.
În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 11...15 grade şi ale minimelor de 3...7 grade şi chiar deosebit de rece în intervalul 5 - 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 8...10 grade la amiază şi 0...3 grade dimineaţă. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor creşte de la medii de 13...15 grade spre 18 grade în jurul datei de 15 octombrie, devenind apropiate de normele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce şi ploi frecvente, în general moderate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.
În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 - 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an. Mediile maximelor vor fi de 8...13 grade şi ale minimelor de 2...6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 13...14 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 16...18 grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse şi local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.
În Moldova, începând din data de 4 octombrie, vremea se va răci apreciabil, astfel că valorile de temperatură vor deveni în perioada 5 - 6 octombrie mult mai coborâte decât cele normale în prima decadă a lunii octombrie; mediile maximelor vor fi de 10...16 grade şi ale minimelor de 4...8 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne, ce vor urca spre 16...18 grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de intervale cu ploi frecvente ce pot fi local mai importante cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.
În Dobrogea, în perioada 5 -7 octombrie, vremea va deveni răcoroasă, cu temperaturi maxime de 14...16 grade şi minime de 7...10 grade, mediat pe regiune. În celelalte zile ale intervalului de referinţă sunt de aşteptat valori termice apropiate de cele nomale în prima jumătatea a lunii octombrie, respectiv 17....20 de grade ziua şi 8....12 grade noaptea. Ploi mai frecvente, moderate cantitativ, vor fi în intervalele 4-5 şi 7-8 octombrie, în restul timpului fiind posibil să plouă în general slab şi pe areale mai restrânse.
În Muntenia, o răcire semnificativă şi bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20...21 de grade la 14...16 grade, în privinţa celor maxime şi de la 12...13 grade spre 4...5 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii ce se va resimţi preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge spre 18...20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua local şi în general slab în intervalul 4-5 octombrie, iar în perioada 7-8 octombrie sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ. Pentru celelalte zile ale perioadei de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.
În Oltenia, o răcire semnificativă şi bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20...21 de grade la 13...16 grade, în privinţa celor maxime şi de la 11...12 grade spre 3...6 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii ce se va resimţi preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge la 18...20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua pe arii restrânse şi în general slab în primele zile ale intervalului de prognoză, urmând ca ploi mai frecvente şi mai importante cantitativ să fie în zilele de 7 şi 8 octombrie. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.
La munte, vremea se va răci brusc şi semnificativ, astfel că în intervalul 5 - 11 octombrie valorile termice vor deveni negative pe timpul nopţilor, iar ziua vor fi în medie de 2...6 grade. Apoi este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, ce vor deveni apropiate de cele normale la mijlocul lunii octombrie, cele nocturne devenind, în medie, pozitive. Pe parcursul primei săptămâni, precipitaţiile vor fi pe spaţii extinse şi local în cantităţi mai importante. La început va ploua, dar începând din noaptea de 4 spre 5 octombrie ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările arată o probabilitate de precipitaţii mai redusă.
Estimarea publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.