Proiect CNA: Televiziunile, obligate să renunţe la genuri precum "pamflet" şi "reality show"
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de decizie prin care televiziunile vor fi obligate să renunţe la genuri precum "pamflet", "reality show" şi "news magazine", care nu sunt definite în legislaţia audiovizualului din România.
Proiectul de Decizie privind clasificarea programelor audiovizuale după gen a fost adoptat de membrii CNA cu unanimitate de voturi (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea).
Potrivit proiectului, "Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu".
În proiect se mai spune că documentul a fost elaborat având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, şi ţinând cont de faptul că pentru corecta informare a publicului nu pot fi clasificate programe audiovizuale prin genuri specifice presei scrise.
Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publică. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise prin poştă sau pot fi depuse direct la registratura CNA până cel târziu pe 27 martie inclusiv.
Dacă va fi adoptată de membrii CNA, Decizia privind clasificarea programelor audiovizuale după gen va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile şi radiourile vor risca sancţiuni de până la 100.000 de lei, în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.
De asemenea, această decizie va fi corelată cu articolul 54 din Legea audiovizualului, care stabileşte ce cuprinde o licenţă audiovizuală, şi cu Decizia CNA numărul 277 din 2013 privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală.
Conform Deciziei 277, o televiziune şi un radio poate avea în structura sa: programe de informare; programe educative, culturale, religioase; filme (de ficţiune, de animaţie, documentare, seriale); programe de divertisment şi alte tipuri de programe; publicitate şi teleshopping.
"Ca unică autoritate de reglementare, control şi sancţiune în audiovizualul românesc, CNA propune astăzi o reglementare care se impunea de mult timp şi anume precizarea genurilor de emisiuni, aşa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corectă informare a publicului. Câştigă şi realizatorii, care îşi asumă dinaintea intrării în emisie ceea ce vor să facă şi îşi gândesc demersul de aşa natură încât mesajul să ajungă sigur la toţi telespectatorii, câştigă şi consumatorii de media, care sunt avizaţi ce program urmează să vadă şi care sunt corect informaţi", a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA, după şedinţa de joi a Consiliului.
Laura Georgescu a spus că efectul acestei decizii este acela că genuri precum "reality show", "news magazin" şi "pamflet" vor dispărea pe ecran, pentru că ele nu sunt definite în legislaţia audiovizualului din România.
"Nu aveau voie să apară pe ecran atâta vreme cât nu sunt definite în legislaţia audiovizuală românească. Atâta vreme cât staţiile, în independenţa lor editorială, doresc să le păstreze, trebuie să cumpere licenţa (internaţională a formatului n.r.) şi să respecte licenţa, fiindcă, dincolo de achiziţia licenţei, înseamnă să respecţi ad litteram ceea ce îţi cere respectiva licenţă. Dacă nu, nu vrem decât (ca respectivele programe, n.r.) să se declare informative, educative, culturale, religioase sau de divertisment", a spus Laura Georgescu.
Întrebată ce se va întâmpla cu formatele create în România şi care preiau denumiri internaţionale, Laura Georgescu a spus că aceste denumiri nu vor putea fi folosite, pentru că nu sunt definite în legislaţia audiovizualului. "Reglementatorul în audiovizual trebuie să le definească, ceea ce nu este cazul. Noi nu vrem decât să-i lăsăm (pe radiodifuzori, n.r.) să respecte structura pe care au avut-o votată", a spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că această decizie va intra în vigoare la zece zile de la apariţia în Monitorul Oficial. "Deci este suficient timp ca să se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corectă a demersului pe care-l face în spaţiul public", a spus Laura Georgescu.
Aceasta a precizat că toţi membrii CNA au votat proiectul de decizie. "Vestea bună este că toţi membrii şi-au dorit această curăţare a audiovizualului", a mai spus Laura Georgescu.
Ea a subliniat, totodată, că structura serviciului de programe este singurul document aprobat în prezent de CNA (prin Decizia 277). "De câte ori îţi spui genul programului (afişat pe un carton la începutul fiecărui program, n.r.) trebuie să te înscrii în cele aprobate în structura de programe la CNA, informative, educative, culturale, religioase, divertisment, alte tipuri de programe. Este o reglementare care trebuia făcută probabil de cel puţin cinci ani, se impunea clar pe piaţă, atâta vreme cât în acest moment sunt folosite genuri nedefinite în legislaţia audiovizuală, nu numai românească, nici europeană", a spus Laura Georgescu.
Ea a dat ca exemplu genul "reality show". "Reality show a existat în România o singură dată, respectiv "Big Brother", care vine licenţiat (...), ca şi toate filmele cu această încadrare. Faptul că apoi un radiodifuzor face, spre exemplu, «Trădaţi din dragoste» şi pune genul «reality show» este fals", a explicat Georgescu.
"O să vă dau un exemplu absolut aleatoriu, «pamfletul». Este gen literar. Maximum ce există în manualul domnului Mihai Coman (profesor de jurnalism, n.r.) este «gen publicistic». Nimeni în ţara asta nu poate face pamflet atâta vreme cât el nu este definit în audiovizual (...) Cei care fac pamflet trebuie să se gândească ce fac, să îşi asume ce fac", a spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că, în prezent, aceste emisiuni de pamflet "sunt trecute în grile (grilele televiziunilor, n.r.) ca «producţie proprie la primă difuzare», «producţie proprie la a doua difuzare». Nu pot să cred că realizatori atât de talentaţi nu vor găsi soluţia să îşi asume un gen, genul educativ, genul informativ, genul divertisment (...) Ei trebuie doar să respecte structura de programe care le-a fost aprobată de CNA", a spus preşedintele CNA.
În cazul în care televiziunile vor dori să includă genuri precum "pamflet" şi "reality show" în categoria "programe de divertisment şi alte tipuri de programe" (prevăzută în Decizia CNA 277, aflată în vigoare în prezent), aceste genuri vor trebui definite în legislaţia audiovizualului din România, însă acest lucru îl poate face doar reglementatorul, CNA. O altă posibilitate ar fi ca radiodifuzorii să îşi cumpere licenţă de format din străinătate, însă şi în acest caz tot CNA va putea să aprobe sau să nu aprobe includerea lor în grila de programe.
Potrivit Laurei Georgescu, în lipsa acestor reglementări clare, s-a ajuns la situaţia că unii radiodifuzori au umplut spaţiile de programe "cu frustrările, cu întâmplările din viaţa realizatorilor, cu ce fac în timpul liber, sport". "Sunt şocată, am ajuns la un moment dat şi m-am uitat în direct cum se dansa, se dansa într-o emisiune. Nu se poate aşa ceva. E doar o reglementare firească ca să-i pună în valoare, să-şi asume ceea ce fac", a susţinut Georgescu.