PROIECT: Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile este de 12,15% pentru 2016
Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
"În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică", se arată într-un comunicat al instituţiei, transmite Agerpres.
În perioada imediat următoare, Ministerul Energiei va organiza dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de producători de energie şi reprezentanţii asociaţiilor de consumatori referitoare la prevederile acestui proiect.
Conform Directivei nr. 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv naţional pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%.
Transpunerea Directivei europene în legislaţia naţională s-a făcut prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile.
Ministerul Energiei a lansat, luni, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.
În acest an, reprezentanţii asociaţiilor din industria regenerabilelor au afirmat de mai multe ori că menţinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic reprezintă "o lovitură de graţie" pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.
"Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii", a afirmat, la începutul lunii iulie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES, Viorel Lefter.