Proiect de lege din partea PPDD ce vizează actorii, cântăreţii şi regizorii
Deputatul PP-DD Liliana Mincă a depus luni un proiect de lege privind statutul artistului, care îi vizează pe actori, cântăreţi, muzicieni, dansatori, regizori, transmite Agerpres.
'Este un proiect nou pentru noi, dar cu ajutorul artiştilor am pus în pagină cele două proiecte de lege care pot fi cu siguranţă îmbunătăţite de către ceilalţi colegi parlamentari cu mai multă experienţă. Nu suntem cei mai buni, dar am avut curajul să începem această 'mineriadă de catifea'. (...) Îmi aduc aminte că, ori de câte ori se stinge un artist, toţi politicienii, indiferent de partidul politic, se duc ca la sfintele moaşte şi îşi fac poze şi apar în faţa televiziunilor. Noi astăzi v-am chemat aici în viaţă, unii mai tineri, alţi după 60 de ani de activitate, vă respectăm şi pentru că vă respectăm acesta este motivul pentru care astăzi în Parlament v-am invitat, întrucât proiectele de lege au fost depuse de o lună şi vor intra în dezbatere în Comisii', le-a spus luni Liliana Mincă, într-o conferinţă de presă, artiştilor prezenţi.
Ea a spus că va analiza împreună cu specialiştii cum poate introduce în nomenclatorul de funcţii statutul de artist şi a precizat că în proiectul de lege există definiţii ale organismelor de gestiune colectivă şi ce se înţelege prin aceste organisme.
Deputatul PP-DD a mai explicat că va depune săptămâna viitoare o interpelare ministrului Culturii şi prim-ministrului privind problemele cu care se confruntă artiştii.
Actorul Florin Zamfirescu a spus că artiştii profesionişti sunt foarte nemulţumiţi de faptul că Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), instituţia care colectează drepturile artiştilor, nu le-a restituit banii care li se cuveneau.
'În ciuda tuturor care se supără că artiştii se zbat pentru drepturile lor, trebuie să subliniez faptul că noi şi în spatele nostru o cohortă întreagă de oameni, de personalităţi suntem profesionişti şi prin asta anunţăm că trăim de fapt din meseria noastră. Noi trăind din această meserie trebuie să fim şi plătiţi pentru ea, nu avem altă sursă de câştig. Noi luptăm pentru obţinerea unor drepturi pe care socotim că le avem, toată lumea recunoaşte că le avem şi ni se iau. E vorba de ceva foarte grav. Între anii '90 şi 2000 s-a înfiinţat o formaţiune CREDIDAM care să colecteze drepturile fireşti ale artiştilor, drepturi de difuzare de exemplu, şi toţi ne-am înscris. Faptul că după câţiva ani am înfiinţat o altă formaţiune care se numeşte UNART şi că am plecat de la CREDIDAM dovedeşte că suntem complet nemulţumiţi de acest CREDIDAM, pentru că au trecut ani, luni şi toţi care ştiam că avem de primit nişte bani ca profesionişti nu îi primim', a spus actorul Florin Zamfirescu.
La rândul său, actorul Mircea Albulescu a declarat că a dorit să se retragă din aceste instituţii de colectare şi i s-a spus că nu se poate.
'Nu ştiu ce să fac: să mă bucur că am cu cine vorbi sau să plâng soarta noastră. Am de semnalat un singur lucru, să zicem că eu mă duc fie la CREDIDAM, fie la noi şi nu mai vreau să fiu plătit prin dvs., vreau ca radio, televiziunea, locurile cu care eu colaborez să mă cheme şi să îmi dea mie banii şi mi se spune nu se poate. Nu se poate ca eu să fiu obligat, dijmuit din banii puţini din care mi-i dă', a spus Albulescu.
Potrivit proiectului de lege, artistul interpret sau executant are următoarele drepturi morale: dreptul de a pretinde recunoaşterea paternităţii propriei interpretări sau execuţii, dreptul de a pretinde ca numele sau pseudonimul său să fie indicat ori comunicat la fiecare spectacol şi la fiecare utilizare a înregistrării acestuia, dreptul de a pretinde respectarea calităţii prestaţiei sale şi de a se opune oricărei deformări, falsificări sau altei modificări substanţiale a interpretării ori a execuţiei sale sau a oricărei încălcări a drepturilor sale, care ar prejudicia grav onoarea ori reputaţia sa.