Proiect de lege: Jurnaliştii care dezvăluie fapte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat

| 15 mai, 2014

Jurnalistii si persoanele care vor dezvalui prin orice mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) acte de coruptie vor primi, dintr-un fond special, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru.

Ciuhodaru a declarat ca va depune un proiect legislativ ce are drept obiectiv combaterea coruptiei prin sprijinirea oricarui demers facut de jurnalisti in demascarea practicilor ce afecteaza bugetul statului.

Demersul presupune crearea unui fond special, numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie, care sa sprijine, prin finantarea directa, jurnalismul de investigatie si persoanele care au curajul sa dezvaluie orice act de coruptie ce prejudiciaza bugetul de stat, a spus deputatul.

Conform lui Ciuhodaru, prin aceasta lege, "toti cei care aduc la cunostinta publica, prin utilizarea oricarui mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) sau prin plangeri adresate in mod direct organelor de cercetare si urmarire penala orice acte de coruptie, abuz in serviciu, delapidare, primire de foloase necuvenite, evaziune fiscala sau a oricaror actiuni sau inactiuni prevazute de legea penala in vigoare, ce prin natura lor prejudiciaza bugetul de stat, au dreptul sa primeasca din Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie, o finantare egala cu 2% din valoarea prejudiciului, in maxim 30 de zile de la varsarea sumelor recuperate la bugetul de stat".

Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie se constituie, potrivit proiectului legislativ, ca un cont special, deschis la Trezoreria Statului, in maximum 3 zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, finantat prin relocarea unui procent de 2% din prejudiciul recuperat la bugetul de stat, in urma unei sentinte definitive si irevocabile a instantelor de judecata, ca urmare a dezvaluirii actelor de coruptie.

"Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare si nici crearea de institutii speciale. El reprezinta un instrument de lupta impotriva coruptiei institutionalizate si permite limitarea presiunilor politicului in activitatea jurnalistica, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigatie", mai spune Tudor Ciuhodaru.

Tag-uri: coruptie, jurnalişti
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ