Proiect PSD în dezbaterea senatorilor: Persoanele care au locuit 30 de ani în zone poluate să se pensioneze mai devreme
Senatorii au dezbătut, miercuri, două proiecte de lege iniţiate de PSD care vizează sistemul public de pensii, unul dintre ele prevăzând că persoanele care au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare, cum ar fi Baia Mare, Copşa Mică sau Râmnicu Vâlcea, să se poată pensiona mai devreme cu doi ani, fără penalizare.
Votul final urmează să fie dat în şedinţa de plen de lunea viitoare.
Potrivit proiectului, "persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, emisii de substanţe nocive, precum şi alte substanţe chimice, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, pe o rază de 10 kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani".
Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii PSD Petru Alexandru Frătean, Corneliu Buicu şi Vasile Gliga, iar, în timpul dezbaterilor, unii senatori s-au opus acestei propuneri.
"Atrag atenţia că în România au fost multe zone poluate şi dacă începem chiar şi cu Bucureştiul (...) şi dacă vorbim de zonele unde s-a extras aurul şi cu Copşa Mică şi pentru Zlatna asta înseamnă că, în curând, toată populaţia va beneficia de astfel de prevederi. Gândiţi-vă bine la sistemul de pensii, să depăşim zona de impact electoral. A mai fost încă o propunere şi o să urmeze o avalanşă. Mai bine propuneţi de la început ca întreaga populaţie a României să iasă la pensie mai repede cu doi ani", a afirmat Mariana Câmpeanu, senator PNL.
Senatorul UDMR Alexandru Vegh a susţinut că acest proiect este neclar, arătând că nu se specifică în ce perioadă ar fi trebuit să stea aceste persoane în oraşele respective pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare.
La rândul său, senatorul PSD Liviu Pop a afirmat că, dacă ar trece această iniţiativă legislativă, ea îşi va produce efectul începând din 2030. "Adică mai sunt 14 ani şi nu cred că trebuie dusă în zona electorală", a adăugat Pop, arătând că o analiză ar trebui făcută la comisia de muncă.
Al doilea proiect de modificare a legii privind sistemul public de pensii, iniţiat de parlamentari ai PSD, stabileşte o penalizare mai mică pentru pensiile anticipate parţiale faţă de pensiile pentru limită de vârstă, în funcţie de stagiul de cotizare între 0,50% şi 0,10%.
Potrivit legii în vigoare, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru pensionarea pentru limită de vârstă.
Ambele proiecte au rapoarte de admitere din partea comisiilor de specialitate, iar Ministerul Muncii le susţine. Senatul este primă Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.