Proiect USR: Sprijin pentru companiile aflate în insolvență care vor să se redreseze prin proceduri de reorganizare

Companiile care se află în insolvență și care doresc să se redreseze prin proceduri de reorganizare vor beneficia de un sprijin prin eliminarea din categoria veniturilor impozabile a sumelor rezultate prin diminuarea datoriilor pe care le au de plătit, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului fiscal, depusă la Parlament de deputatul USR Alexandru Dimitriu.
Inițiatorul amintește că procedura reorganizării este etapa în care companiei aflate în insolvență i se acordă șansa de a-și repune pe picioare activitatea, iar legea îi permite debitorului, în anumite limite, să propună prin planul de reorganizare inclusiv diminuări ale creanțelor pe care le datorează.
Din punct de vedere fiscal, însă, această diminuare a creanțelor atrage după sine obligația plății unui impozit, caz în care se poate ajunge ca taxarea să anuleze tocmai beneficiul acordat debitorului, adaugă deputatul USR.
Dacă o firmă ajunge în insolvență și are datorii de 100 de lei, spune el, poate rezulta, în urma planului de reorganizare, că aceasta poate plăti acum doar 80 de lei (tocmai pentru că procedura insolvenței se asigură nu doar că datoriile sunt recuperate, ci și că afacerea mai are o șansă să se pună pe picioare). După care vine statul și obligă firma să plătească impozit pe diferența de 20 de lei, pe motiv că ar fi avut un beneficiu, argumentează inițiatorul.
'Dar ce facem dacă societatea, după ce achită acel impozit, nu mai are bani să plătească cei 80 de lei și, astfel, ajunge în faliment? Practic, procedura menită să ajute la redresarea afacerii amenință să o îngroape, tocmai prin impozitul pe care o obligă să-l plătească la stat. Pentru a evita această situație injustă pentru mediul de afaceri și, în special, pentru capitalul românesc, am depus o propunere legislativă pentru eliminarea acestui impozit', explică deputatul USR Alexandru Dimitriu, într-un comunicat de presă.
Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ

x