Proiecte în domeniul energiei, aprobate de Ministerul Economiei
În valoare de 670 de milioane de lei, proiectele aferente operaţiunilor 4.1 şi 4.2 din Programul Operaţional Sectorial ”Creşterea Competivităţii Economice” au fost parafate, azi, de către 11 beneficiari. Rata absorbției de contracte ajunge la 78%.
"Ministerul Economiei, prin mecanismul intermediar, anunţă cele 11 contracte pentru proiectele aprobate. Cota de absorbţie la contracte este de 78% cu aceste contracte semnate azi. Beneficiarii acestor fonduri europene au certificate mai puţine în funcţie de investiţiile făcute în proiectele contractate", a afirmat Popa.
Proiectele aprobate vizează eficientizarea a consumului de energie și producția electricitãții din surse regenerabile. Valoarea lor este de 670 de milioane de lei.
Printre beneficiari se numãrã companiile Chimcomplex Borzești, Elsid Titu, Soceram, Electrocarbon, acestea urmând sã deruleze proiecte de eficiențã energeticã.
Beneficiarii fondurilor destinate producției de energie regenerabilã sunt firmele Energie Ecologicã ROGIS, Geo Data, Marex, Electricom, Solar Power, Suraki și Eralt Impex.
Potrivit datelor prezentate luni, la data de 22 aprilie 2013, în cadrul Axei prioritare 4, erau semnate 105 contracte în valoare de 527 milioane euro. În prezent se află în etapa de pregătire alte 57 de proiecte şi sperăm să depăşim ţinta de 100% la absorbţie.
De asemenea, la operaţiunile 4 1b şi 4 1c din Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competivităţii Economice" este de 100%.
"Până în iunie-iulie, cred că vom ajunge la o rată de contractare de 100%. Prin aprobarea acestor proiecte se ating ţinte importante, independenţa de importuri utilizând energii din surse regenerabile", a menţionat Popa.
Axa Prioritară IV - "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice" face parte din cadrul POS "Creşterea Competivităţii Economice".