Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abţinut de la vot. Reprezentanţii PDL şi PPDD în comisie nu au fost prezenţi la şedinţă.
PDL a anunţat luni că a decis să se retragă din Comisia de revizuire a Constituţiei şi că refuză să participe la dezbaterile din plenul Parlamentului pe această temă.
PPDD a decis în 13 iunie să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei, a anunţat atunci liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu. Motivul invocat de aceştia a fost că dezbaterile sunt "o mascaradă", sunt suspendări şi răzgândiri, proiectul fiind făcut în discuţii private Antonescu-Ponta.
Liderii USL au convenit să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţie pentru începutul lunii septembrie, în condiţiile în care avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare.
Surse din USL au relatat că proiectul de revizuire ar urma să fie finalizat până miercuri în Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând să fie transmis Consiliului Legislativ, inforemează mediafax. Apoi, procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.
Conform estimărilor liderilor USL, în situaţia în care judecătorii acordă un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma să fie amânat pentru luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat, luni, că decizia USL ca votul asupra noii Constituţii să fie dat de Senat în septembrie ţine de "termene care nu depind întru totul de Parlament" şi se bazează pe nevoia ca prezenţa să fie corespunzătoare şi să existe o perioadă de dezbatere.
Întrebat de ce a preferat USL o amânare a votului privind proiectul de revizuire în Senat, Chiuariu a precizat: "Nu e vorba de o amânare. E vorba de termene care nu depind întru totul de Parlament şi de necesitatea de a avea o prezenţă corespunzătoare pentru ca acest proiect de lege să poată trece şi de existenţa unei perioade în care proiectul de revizuire a Constituţiei să fie dezbătut".