Majorările salariale pregătite pentru Cultură
Proiectul Legii salarizării unitare prevede măriri de la 25% până la 100% în domeniul cultură, pe o grilă de salarizare până în 2021, a declarat, vineri, președintele Uniunii Sindicatelor din Instituțiile de Spectacole (USIS), Cristian Șofron, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, citat de Agerpres.
UPDATE "Ne-a fost prezentată o grilă de salarizare până în 2021. Sigur că arată bine, teoretic, grila aceea, au fost ridicate câteva obiecții, sperăm ca ele să fie luate în considerare. Desigur, rămâne această problemă, dacă aceste salarii vor fi și acordate, dar sperând că vor fi acordate, lucrurile arată civilizat. După cum știți probabil, grilele nu au putut fi luate acasă, ca să zic așa... Noi ne-am uitat un pic pe ele, dar sunt măriri, de la 25% până la 100%. (...) Deci sunt ceva măriri, lucruri importante, pentru că știți foarte bine, cultura, deși o replică destul de bătută în ultimul timp, a fost destul de puțin băgată în seama până acum", a subliniat Șofron.
Întrebat despre inechitățile din sistem, actorul Cristian Șofron a precizat că măririle de 50% nu se vor aplica șefilor de formații de muncitori, ceea ce este "ușor ciudat", dar este convins că aceste lucruri "care probabil au scăpat, vor fi cu siguranță reglate".
"Există câteva lucruri și vă dau un foarte pe scurt exemplu: măririle de 50% nu se aplică și șefilor de formații, de muncitori, iar atunci există o situație ciudată. Un șef formație muncitor are un salariu mai mic decât subordonatul lui, dar sunt lucruri care probabil au scăpat și vor fi cu siguranță reglate", a adăugat Șofron.
La rândul său, ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, a declarat la finalul întâlnirii cu sindicatele din cultură că este o rundă normală de discuții, iar din discuțiile avute cu reprezentații acestora, "lucrurile sunt în regulă".
"Este o rundă normală de discuții. Vrem să vedem dacă pe ceea ce am propus noi sunt și alte propuneri, dar din ceea am înțeles de la sindicatele din cultură, lucrurile sunt în regulă. Sunt și aici creșteri salariale și urmărim, așa cum v-am spus de fiecare dată, să micșorăm decalajele dintre grupele de salarii și să urmărim grupele de salarii din zona de jos. Este nevoie de această mărire de la salariul minim pe economie", a precizat ministrul pentru Dialog Social.
Întrebat dacă poate da câteva exemple de măriri de salarii, Petrea a subliniat că, în primul rând, trebuie să există o înțelegere cu toate sindicatele și după aceea o să prezinte toate domeniile.
"Săptămâna viitoare, după ce o să avem o imagine finală, pe toate grupele, o să vă dau și cifre, până atunci lăsați-ne să ne punem noi de comun acord cu toate sindicatele. Nu are rost să avem acum discuții despre cine are salariu mai mare, cei din sănătate sau cei din învățământ sau cei din cultură. Eu cred că trebuie să ajungem la o înțelegere cu toate sindicatele și după aceea o să vă prezentăm toate domeniile", a mai spus ministrul pentru Dialog Social.
La întâlnirea de la Ministrul Muncii au fost prezenți și reprezentanți ai Sindicatului Bibliotecii Naționale a României, aceștia punctând că în momentul de față un angajat acoperă munca a 2-3 salariați.
În momentul de față în sectorul Cultură sunt circa 10.000 de angajați.
--------------
Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a spus că este o rundă normală de discuţii la Ministerul Muncii pe proiectul Legii salarizării, vineri cu sindicatele din cultură, care sunt întrebate ce propuneri mai au pentru noua lege.
"Până acum, din ceea ce am înţeles de la sindicatele din cultură lucrurile sunt în regulă. Sunt şi aici creşteri salariale şi urmărim să micşorăm decalajele între grupele de salarii şi să mărim salariile în zona de jos, acolo unde e normal, este nevoie de această mărire", a precizat Gabriel Petrea, potrivit news.ro.
Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare, când va exista o imagine finală pe toate grupele de muncă, va putea să dea şi cifre, însă până atunci trebuie finalizate discuţiile cu toate sindicatele, pentru ca prevederile proiectului Legii salarizării unitare să fie puse în acord cu sindicaliştii.
"Nu are rost să avem acum discuţii despre cine are salariu mai mare. Cred că trebuie să ajungem la o înţelegere cu toate sindicatele şi apoi o să vă prezentăm toate domeniile. Avem în programul de guvernare o creştere, pentru cei din cultură a fost una în decembrie şi va mai fi una în acest an şi, ca la toate domeniile, o să avem salarii precizate foarte clar, în 2018, în 2019, până în 2021", a adăugat Gabriel Petrea.
Ministrul a precizat că săptămâna viitoare vor fi din nou discuţii cu sindicatele din educaţie şi din sănătate, dar şi cu reprezentanţi ai diplomaţilor, cu cei din administraţia publică centrală şi, în final, cu cei din administraţia publică locală, ca să fie astfel închisă zona de salarizare.
„Va fi, în plus, o discuţie pe funcţiile comune, pentru că ele nu au fost prinse în aceste anexe. Funcţiile comune e normal să aibă acelaşi salariu", a mai spus Petrea.
Discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare au început luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicaliştii din apărare şi ordine publică. Negocierile au continuat marţi cu sindicatele din sănătate şi joi cu sindicaliştii din educaţie, iar vineri au loc discuţii cu federaţiile din cultură.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat joi, că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană şi că va fi o distribuţie corectă a sporurilor, nu ca până acum, când şefii luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor.
"Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat", a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a mai spus că suma de 32 de miliarde de lei nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.
Ea a precizat că va fi o distribuţie corectă pe funcţii comune care apar la mai mulţi ordonatori principali de credite, astfel încât, de exemplu, femeia de serviciu să fie funcţie comună şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Educaţiei, iar salariul să fie acelaşi.
Întrebată cum arată noua lege, care va fi mecanismul de aplicare, dacă aceasta va fi bazată pe funcţii, pe grade şi gradaţii, ministrul Mediului a spus că draftul proiectului va putea fi văzut la sfârşitul lunii martie.
Ministrul a precizat că proiectul Legii salarizării unitare porneşte aproape de la zero, pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraţilor era pe 19 miliarde de lei.
"Vă daţi seama că, în aceste condiţii, a trebuit să regândim totul aproape de la zero. Sigur, nişte principii s-au păstrat de acolo. De exemplu, o idee foarte bună în legea doamnei Rovana Plumb a fost 5% un fel de fond de premiere pe care să-l aibă la dispoziţie ordonatorul de credite şi pe care să-l distribuie împreună cu sindicatele. O idee foarte bună. Dar am lucrat şi la regulamentul de sporuri, nu este voie să se mai treacă de 30 la sută decât, evident, în instituţiile în care au parte de resurse proprii. Acolo este altă discuţie. Asta înseamnă că, la nivelul ordonatorului de credite, nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30 la sută. Un poliţist care este în stradă, sigur că poate să primească un spor de 70 la sută. Cert este că un alt funcţionar care va fi la birou nu poate să aibă acelaşi spor, pentru că, pe medie, ei trebuie să se închidă la 30 la sută", a explicat Vasilescu.