Propaganda nu învinge realitatea, atunci când vine vorba de economie
În ultima perioadă, adversarii politici şi presa apropiată Cotroceniului au încercat din răsputeri să arunce în derizoriu rezultatele economice înregistrate de ţara noastră sub Cabinetul Ponta.
Tentativele puse la punct de adversarii Executivului eşuează lamentabil, în lumina cifrelor şi a datelor oficiale care demonstrează că România este pe drumul cel bun.
Astfel, în pofida propagandei carte vizează identificarea cu orice preţ a unor puncte nevralgice în zona economică, realitatea este că politicile implementate de Cabinetul Ponta au fost bine ţintite. Iar rezultatele sunt observabile în datele consemnate la nivelul Uniunii Europene, România fiind una dintre performere atât la capitolul creştere economică, dar mai ales în ceea ce priveşte gradul de absorbţie al fondurilor europene.
Cum 2014 este an electoral, lupta politică se poartă fără menajamente, iar adversarii Guvernului au intrat prematur în campanie. În scopul discreditării actului de guvernare, aceşti critici încearcă să acrediteze tot soiul de scenarii sumbre, inventând reproşuri care nu îşi găsesc corespondent în realitate. Nici impredictibilitatea mediului de afaceri, nici povara fiscală, nici celelalte pseudo-argumente care încearcă să ilustreze dezastrul economiei autohtone nu sunt în niciun fel convingătoare. Ba chiar din contră.
Conform unui studiu EY Romania (fostul Ernst&Young), 67% dintre respondenţi se aşteaptă să înregistreze o creştere moderată a cifrei de afaceri, de 1%-10% în 2014, în timp ce 19% se aşteaptă la o creştere de 10%-20%. Studiul EY are la bază răspunsurile a 117 executivi de top şi analizează percepţia acestora în privinţa perspectivelor mediului de afaceri din România în 2014. Cu alte cuvinte, marile companii au găsit în România un teren propice pentru investiţii şi pentru dezvoltarea afacerilor, orizontul de aşteptare fiind unul pozitiv în ceea ce priveşte creşterea cifrelor de afaceri şi a profitului.
Trendul optimist remarcat în cazul top managementului marilor companii reprezintă un semnal îmbucurător pentru perspectivele economice ale României. În pofida tuturor scenariilor apocaliptice avansate de adversarii guvernării, se dovedeşte că mediul de afaceri nu este sensibil la propaganda, ci la ceea ce se întâmplă efectiv în piaţă.
Grav este însă că, în încercarea de a discredita Guvernul Ponta, talibanii portocalii şi aşa-zişii specialişti aflaţi pe ştatele de plată ale Cotroceniului nu pregetă în a utiliza manipulări grosolane care, în cele din urmă, riscă să deformeze imaginea României în ochii investitorilor. Lupta nu se poartă însă numai pe acest front. Poziţionările lui Traian Băsescu din ultimele luni prin care sabotează constant acordul cu FMI se încadrează în aceeaşi strategie a compromiterii eforturilor Executivului care a reuşit stabilizarea economică a României.
Pentru Traian Băsescu şi camarila sa va exista un moment al decontului. Încetarea ultimului mandat ca preşedinte al României va însemna însă un momet zero pentru România. Nu doar din punct de vedere politic, dar şi din perspectiva coerenţei politicilor economice.