Propunere inedită a lui Ioan Ghişe: Buletinul de vot să aibă elemente de siguranţă asemenea bancnotelor
Senatorul independent Ioan Ghişe, candidat la prezidenţiale, a prezentat joi un proiect de lege care prevede ca buletinul de vot pentru alegerile din această toamnă să fie securizat şi înseriat asemenea bancnotelor, în scopul prevenirii sau diminuării la maximum a posibilităţilor de fraudare.
Senatorul independent Ioan Ghişe, care vrea să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat, a precizat, la o conferinţă de presă pe această temă, că pentru a implementa un astfel de buletin de vot, ale cărui costuri s-ar ridica la aproximativ 18 milioane de euro la nivel naţional - aproximativ un euro pentru tipărirea unui buletin -, este nevoie de voinţă politică.
'Fondurile pentru organizarea alegerilor se stabilesc prin hotărâre de guvern şi o sumă sub 20 de milioane de euro poate fi oricând disponibilizată pentru situaţii deosebite. Aşadar, fonduri există şi rămâne la latitudinea prim-ministrului', a susţinut Ioan Ghişe, adăugând că este şi timp suficient pentru tipărirea noilor buletine, pentru că ele sunt tipărite după ce la nivelul BEC sunt definitivate candidaturile la prezidenţiale, respectiv în jurul date de 30 septembrie.
În context, senatorul a spus că i-a solicitat premierului, printr-o scrisoare deschisă, să analizeze importanţa propunerii legislative, care ar putea fi concretizată printr-o hotărâre de guvern, şi 'să facă proba faptului că intenţionează, din postura de organizator de alegeri, să garanteze corectitudinea acestora'.
'Proiectul de lege pe care noi îl propunem poate constitui un moment zero, astfel încât în România votul fiecărui cetăţean să fie respectat cum este el exprimat în mod legal', a mai spus Ghişe.
Potrivit autorului propunerii legislative, conf.univ.dr.Ion Corbu, proiectul nu vizează practic modificarea sau afectarea legii electorale sau a celei privind alegerea preşedintelui României, ci vine în completare cu aspecte tehnice, de punere în aplicare a legii, astfel încât să se prevină sau să se diminueze la maximum posibilităţile de a se frauda în România, 'posibilităţi exploatate din plin în ultimii 25 de ani'.
'Buletinul imaginat de noi este un buletin de vot securizat, asemănător bancnotelor. Să aibă elemente de siguranţă, să fie înseriat, să poţi să verifici după aceea dacă au fost voturi multiple sau falsificate, iar întreg procesul să fie transparent', a explicat Corbu, menţionând că voturile ar trebui să fie depuse la arhivele naţionale.
Proiectul de lege a fost depus joi la Senat.