Protest în Bucureşti. Aproximativ 20.000 de protestatari au ajuns la Guvern. Klaus Iohannis a fost în Piaţa Universităţii

| 22 ian, 19:34

Preşedintele Klaus Iohannis a venit duminică seară în Piaţa Universităţii printre manifestanţii care protestează faţă de ordonanţele gratierii şi modificării Codului Penal.

„Oameni politici cu probleme penale vor să slăbească statul de drept. E inadmisibil să se schimbe legislaţia ca zeci de politicieni să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignaţi”, a spus preşedintele. 10.000 de oameni au pornit în marş spre Guvern. Traficul pe bulevardul Magheru este blocat.

UPDATE 19:35 Aproximativ 15.000 de persoane au ajuns la Guvern.

UPDATE 19:31 La protest se află şi liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, preşedintele USR, Nicuşor Dan, dar şi foşti membri ai Guvernului Cioloş.

UPDATE 19:27 Protestatarii din Bucureşti scandează „Iohannis e cu noi”, „Avem preşedinte” şi „România cere fără graţiere!”

 

UPDATE 19:24 Peste 3.000 de protestatari s-au strâns atât în Timişoara, cât şi în Cluj-Napoca. 2.000 de persoane protestează la Iaşi.

UPDATE 19:00 Iohannis a plecat de la manifestaţie.

UPDATE 18:39 Numărul protestatarilor se apropie de 10.000. Bulevardul Magheru este blocat. Manifestanţii merg în marş spre Guvern.

UPDATE 18:15  Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii.

„Oameni politici cu probleme penale vor să slăbească statul de drept. E inadmisibil să se schimbe legislaţia ca zeci de politicieni să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignaţi”, a spus Iohannis

UPDATE 18:03 Peste 2,000 de oameni protestează şi la Cluj. La Iaşi, în jur de 500 de persoane au ieşit în stradă.

Protest Cluj

Proteste au fost şi la Piteşti.

UPDATE 18:00 Numărul manifestanţilor a trecut de 1.500 şi creşte.

UPDATE 17:41 Numărul participanţilor este de aproape 1.000.

"Protestez faţă de legile amnistiei şi graţierii, ordonanţelor. În primzl rând, sunt luate pe fugă, prin OUG şi nu prin Parlament şi nu consider că este normal să fie amnistiate anumite persoane.Cu siguranţă sunt în folosul politicieni. Guvernanţii să guverneze pentru oameni nu pentru ei", spune Horatiu.

"Prostestez faţa de încălcării democraţiei şi a libertăţii pe care am câştigat-o cu atâta durere şi după atâţia ani de comunism. Nu aşa se dau propuneri legislative, astea sunt, evident, nişte propuneri date cu dedicaţie. Sunt doar pentru oamenii penali, unii în puşcărie, alţii care urmează să meargă în puşcărie. Nu asta este libertatea şi democraţia de pe care am câştigat-o şi visat-o. Suntm în pragul de a o pierde. Democraţia nu este un bun care o să rămână ai noştri dacă nu o protejăm. Aşteptările mele sunt exact alea pe care le au scris în proiectele de guvernare, dacă au promis trei mii de spitale si de sipensare şi de şcoli, să le facă", a declarat Loredana.

UPDATE 17:23 Aproape 300 de oameni s-au strâns la Fântâna din Piaţa Universităţii, unde este locul de întâlnire pentru protestul faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale. La ora 18.00 organizatorii au anunţat că vor porni în marş spre guvern

„Acesta este un event făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte de corupţie sau schimbării unor legi fără consultarea publică sau fără a ţine cont de punctul de vedere al altor instituţii”, se arată în descrierea paginii de Facebook care anunţă protestul de duminică.

Manifestanţii se vor aduna, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 17:00, urmând ca o oră mai târziu să plece în marş către Palatul Victoria. Proteste au mai fost anunţate şi în alte oraşe din ţară, printre care Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi. De asemenea, sunt anunţate mitinguri şi la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund în Norvegia.

„Păstrăm ca revendicare demisia ministrului Justiţiei şi a şefiilor partidelor guvernamentale PSD şi ALDE. Declaraţiile lor sunt clare şi ele contează - chiar dacă nu vor încerca să o facă azi. De asemenea, ar trebui să cerem demisia ministrului Sănătăţii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează. Demisia şefului CNA pentru lipsa de reacţie la manipulări care devin din ce în ce mai agresive, şi pentru subordonarea politică. Nu-l uităm pe Ciorbea”, au scris organizatorii pe pagina evenimentului.

Ajuns la vârsta de 100 de ani, filosoful Mihai Şora şi-a anunţat şi el, printr-un mesaj publicat pe Facebook, prezenţa în Piaţa Univeristăţii.

„Să revenim la elefanţii noştri. În clipa de faţă, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democraţie românească decât asaltul asupra Justiţiei, prin ordonanţe de urgenţă „cu dedicaţie“ pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preş ori după uşă, în pivniţă sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Şi – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de ţara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piaţa Universităţii”, a scris Şora.

Şi Tedy Ursuleanu, una dintre supravieţuitoarele tragediei din Colectiv şi-a anunţat prezenţa la manifestaţiile de la Universitate, spunând că este nevoie ca oamenii să lupte pentru respectarea legilor şi pentru democraţia care încă nu s-a născut în România.

„Vom fi in stradă pentru ca ei să aibă aceleaşi drepturi ca noi, vom ieşi la protest pentru respectarea legilor, pentru aşa frumosul concept al Democraţiei ce incă nu s-a născut la noi, pentru siguranţa cetăţenilor cărora nu le pasă, pentru a nu uita că tot ce contează e vocea poporului, pentru că ei trebuie să ne respecte nu să ne subjuge”, a scris aceasta pe Facebook.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ