UPDATE Protest în Capitală. Sute de oameni i-au cerut DEMISIA lui Gabriel Oprea
Protestul în care s-a cerut demisia vice-premierului Gabriel Oprea, ca urmare a accidentului în care un polițist din coloana sa oficială și-a pierdut viața săptămâna trecută, s-a încheiat, duminică seara, la aproximativ patru ore de la debut.
În jurul orei 18.00, participanții au revenit în punctul de plecare, fântâna din Piața Universității, după ce au străbătut traseul Piața Revoluției (sediul MAI) — Bdul Magheru — Piața Romană — Bdul Lascăr Catargiu — Piața Victoriei (sediul Guvernului) — Calea Victoriei — Piața Universității.
Singurul tronson din traseu în care circulația rutieră a fost întreruptă a fost Calea Victoriei.
Dacă la început protestatarii erau în număr de 300 de persoane, în Piața Victoriei numărul acestora a ajuns la aproximativ 1.000.
"Azi am ieșit ca să protestăm împotriva abuzului de putere. Am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. A fost o tragedie. Culpa morală și legală cred că îi aparține ministrului Oprea. Ne-a deranjat mușamalizarea acestui caz.(...) Am considerat că este necesar să dăm acest semnal că ne opunem abuzului de putere și cerem demisia lui Gabriel Oprea și o anchetă liberă și transparentă în acest caz", a afirmat Claudiu Crăciun, care s-a autointitulat "un participant activ" la miting și a condus protestul folosind o portavoce.
Pe de altă parte, Ioana, o tânără de 25 de ani, a declarat: "Este primul protest în care cred și primul la care particip. Sunt dezamăgită de numărul de participanți".
Protestatarii, preponderent tineri, s-au adunat, începând cu ora 14,00, la fântâna din Piața Universității, apelul privind organizarea acestui miting fiind inițiat pe Facebook de către comunitățile Neam Trezit și Uniți Salvăm România.
Pe parcursul protestului au fost scandate lozincile "Jos Oprea!"; "Demisia!", "Dacă vă pasă, ieșiți din casă!", "România, trezește-te!", "Interesul național, alibi pentru penal!", "Indignați, nu manipulați", "Solidaritate!", "Ponta demisia", Oprea asasin", "Girofaru' până la penitenciaru'".
De asemenea, participanții la protest au transmis condoleanțe familiei polițistului decedat.
Poliția Capitalei a anunțat joi că polițistul care a decedat marți în urma unui accident de motocicletă se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Potrivit sursei citate, polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic.
"Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de Interne şi vicepremier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru, cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Salutăm evenimentele comemorative în memoria lui Bogdan Gigină, organizate de către Comunitatea Bicicliştilor şi respectiv Comunitatea Motocicliştilor. Împreună spunem NU abuzului de putere! Acesta este un eveniment ne-partizan, al simplilor cetăţeni care condamnă abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere", se arată într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare.
Duminică dimineaţă, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină.
"Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcţia Informare şi Relaţii Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, "procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege", arată MAI.