UPDATE: Minerii de la Paroşeni cer venirea lui Ponta şi Vosganian

| 18 iul, 2013

Peste 200 de mineri de la Exploatarea Huilei Paroşeni au anunţat, azi-dimineaţă, că nu vor mai ieşi din subteran la finalul schimbului întâi, nemulţumiţi de faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu mai preiau cărbunele produs de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

UPDATE: Protestul minerilor care s-au blocat, joi, în subteran, nu pare să aibă şanse să se încheie prea curând. Cei aproximativ 200 de ortaci care, la terminarea schimbului unu de la Mina Paroşeni, au refuzat să mai iasă din subteran, cer ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului pentru a discuta cu ei. Protestului minerilor de la Paroşeni li se alătură şi ortacii intraţi în schimburile doi şi trei, dar şi cei de la Minele Petrila şi Uricani, astfel că joi seara numărul persoanelor aflate în suberan ajunsese la 550, dintre care 300 sunt doar la Paroşeni.

Negocierile dintre minerii de la Paroşeni şi reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara au intrat în impas, iar ortacii care s-au blocat deliberat în subteran cred că situaţia mai poate fi rezolvată doar de intervenţia primului ministru şi a ministrului Economiei.

"Am fost mandatat de colegii mei să transmit faptul că nu vor mai ieşi din subteran, după ora 12,00, doar dacă vor primi asigurări certe, în forma unui contract scris, că huila produsă la mina Paroşeni va fi preluată ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii doresc să aibă această garanţie fermă de preluare a cărbunelui", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Potrivit liderului sindical, abatajul de extracţie a cărbunelui de la mina Paroşeni a fost oprit de miercuri, iar minerii execută doar lucrări de asigurare a perimetrelor din subteran, necesare pentru siguranţa exploatării. 

Decizia a fost luată după ce termocentrala Paroşeni a încetat să mai preia cărbunele de la Paroşeni, la începutul săptămânii, iar depozitul de 1.800 de tone al exploatării de huilă Paroşeni s-a umplut cu producţia realizată de luni până miercuri.

"Planul de producţie pe luna iulie a fost realizat la mina Paroşeni în proporţie de 40% şi suntem trecuţi de jumătatea lunii. Cu realizări sub 40 de procente se află şi minele Petrila şi Uricani. Există riscul să nu putem recupera producţia nerealizată în luna iulie, ceea ce va afecta salariile", a avertizat liderul sindical.

Potrivit acestuia, fondul de salarii se asigură din producţia vândută şi din subvenţia primită pe gigacaloria de cărbune livrat termocentralelor. 

Preşedintele Sindicatului Huila a mai spus că situaţia poate fi deblocată doar printr-o decizie a conducerii CEH Hunedoara.

Exploatarea Huilei Paroşeni face parte din Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului în care mai sunt incluse minele Paroşeni şi Uricani, toate fiind cuprinse în programul de închidere a minelor neviabile ce a fost convenit cu Comisia Europeană până în anul 2018. În cadrul SNIMVJ lucrează peste 2.400 de mineri.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ