Proteste la Guvern de Ziua Unirii: Sunt aşteptaţi 20.000 de sindicalişti
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate și organizațiile partenere din cadrul Consiliului Național al Societății Civile anunță că au obținut aprobarea Primăriei Municipiului București pentru organizarea, pe 24 ianuarie, începând cu ora 11,00, a unui miting de protest în București, Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului României, protest la care sunt așteptați să participe peste 20.000 de cetățeni din București și din ţară.
UPDATE Primii protestatari au ajuns în faţa Guvernului.
"Solicităm drepturi salariale corecte pentru civili şi militari şi recunoaştere corectă pentru revoluţionarii civili şi militari. Echipa de la Iaşi va prezenta punctele noastre preşedintelui, în prezenţa premierului, urmand ca noi să aşteptăm decizia oficială a Guvernului privind măsurile pe care le vor lua. Solicităm abrogarea a două ordonanţe, una strecurată în mod ticălos într-o ordonanţă privind salarizarea care distruge legea pensiilor militare de stat, alta la fel de ticăloasa dată de vechiul Guvern între sarmale şi piftii în 2014, Ordonanţa 95 privind zisa Revoluţie.
Solicităm legea salarizării unice, o nouă lege a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari, drepturi pentru toţi care au fost loviti prin aplicarea incorecta a legii", a declarat duminică dimineaţă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Potrivit unui comunicat al sindicatului, aproximativ 1.000 de cetățeni membri ai SCMD și CNSC vor manifesta, în aceeași zi, în fața Prefecturii din Iași.
"Revendicările noastre sunt cele solicitate Guvernului, la mitingul desfășurat în ziua de 28 decembrie 2015, astfel: anularea de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament, până la sfârșitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern, până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincțiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie", se spune în comunicat, potrivit Agerpres.
De asemenea, organizatorii protestului mai cer ca a 13-a pensie, hotărâtă de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, să fie acordată în aprilie 2016 doar pensionarilor cu pensii al căror cuantum se situează sub valoare salariului minim pe economie; anularea, prin OUG sau retragerea avizului dat către Camera Deputaților, a OUG 95/2014 și repunerea în plată a beneficiarilor, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit.