RALUCA PRUNĂ: Am pus capăt acestei hemoragii de lucrări în penitenciar
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi că abrogarea prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice ar fi fost o măsură mult prea grăbită, în condițiile în care nu există un studiu de impact.
UPDATE 13.23 Datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că anumite lucrări ştiinţifice au fost elaborate în detenţie în doar şase ore. "Aceasta este o ruşine pentru ideea de cercetare ştiinţifică", a afirmat, joi, ministrul Justiţiei. Raluca Prună spune că s-a pus capăt, însă, "acestei hemoragii de lucrări scrise în penitenciar". Măsura suspendării articolului de lege care permitea acest lucru, care a fost decisă miercuri de Guvern, are acelaşi efect ca abrogarea, a explicat ministrul.
Sunt foarte mulţi oameni în România care, pe bani puţini, fac cercetare adevărată. Această parte a societăţii este jignită de modul, de uşurinţa cu care, în penitenciar, se fac aceste lucrări, a declarat, joi, ministrul Justiţiei, la ieşirea de la consultările de la CSM pentru numirea unui nou procuror general. Raluca Prună spune că măsura suspendării articolului de lege care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind lucrări ştiinţifice decisă, miercuri, de Guvern, are acelaşi efect ca abrogarea.
Noutatea este că s-a suspendat. Important este că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări în penitenciar (...) Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. miercuri) are acelaşi efect ca abrogarea. Această dispoziţie nu se mai aplică, a explicat Raluca Prună.
Măsura suspendării acestei prevederi legale este valabilă până la 1 septembrie. În tot acest timp, Guvernul va încerca să găsească soluţii astfel încât să se poată distinge între lucrările ştiinţifice adevărate şi cele pretins ştiinţifice, plagiate sau cumpărate.
Au existat opinii că abrogarea este o măsură mult prea grăbită în sensul în care nu avem un studiu de impact. Împreună cu universităţile se va face acest studiu, a mai spus ministrul Justiţiei.
Ştirea iniţială.
Prevederea a fost suspendată miercuri de Guvern până la 1 septembrie.
"Ceea ce s-a întâmplat ieri are același efect cu abrogarea. Deci, la momentul la care vorbim, această dispoziție nu se mai aplică. Au existat opinii că abrogarea este poate o măsură mult prea grăbită, în condițiile în care nu avem un studiu de impact cu privire la ce înseamnă lucrările științifice și acum, împreună cu Ministerul Educației și cu universitățile, se va face acest studiu. (...) Există o recomandare care spune că, în loc de profesori sau conferențiari, controlul de științificitate trebuie făcut la nivel de catedră și acum aștept ca împreună cu ministrul Educației și cu universitățile să ne spună cum anume se face acest control", a explicat Prună la sediul CSM.
Întrebată dacă cineva din Guvern s-a opus abrogării acestor dispoziții, ministrul a spus că acest lucru este irelevant.
"Eu nu pot să intru în asemenea detalii. Știți că hotărârile în Guvern se iau în mod colegial, așa că este irelevant cine și cum s-a opus. Rezultatul este că s-a suspendat aplicarea acestei dispoziții și eu cred că acesta este lucrul cel mai important — că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări științifice în penitenciar", a menționat Prună.
Ea a precizat că nu știe exact care va fi forma reglementării după 1 septembrie.
"Este prematur să spunem ce se va întâmpla. Depinde de rezultatul acestui studiu de impact și de oportunitate pentru că, sigur, mai rămâne să vedem și cheltuielile antrenate din bugetul de stat pentru a determina că o carte este o lucrare științifică sau nu sau faptul că, probabil, cercetarea științifică nu trebuie să se facă cu precădere în sistemul penitenciar, ci în lumea academică, în centre de cercetare. Deci, toate aceste lucruri vor fi luate în calcul și vom vedea în septembrie. Nu pot la acest moment să vă spun. Sunt mai multe soluții", a adăugat Prună.
Întrebată de jurnaliști despre reușita adoptării noii reglementări "având în vedere ce fel de parlamentari există", ministrul Justiției a subliniat că în final orice act normativ ajunge în Parlament.
"Eu nu vreau să mă pronunț cu privire la ce fel parlamentari avem. Avem un Parlament, suntem într-un stat de drept și sigur că orice fel de act legislativ de tipul acesta, orice OUG pe care o adoptă Guvernul, ajunge finalmente în Parlament. În septembrie, probabil, indiferent de soluție, Guvernul va dispune tot printr-o ordonanță de urgență, care va merge apoi în Parlament, care va avea posibilitatea să respingă OUG, să o accepte sau să o modifice", a susținut Raluca Prună.